Pozwolę sobie zabrać głos w tej jakże produktywnej dyskusji

.
Cytat(Ociu @ 15.03.2007, 12:23:53 )

Zaglądałeś do propelu lub (...)
Poprawną odmianą tego rzeczownika jest dopełniacz, czyli Propela a nie miejscownik.
Cytat(Fipaj @ 15.03.2007, 12:50:54 )

http://wiki.rubyonrails.org/rails/pages/ActiveRecordRuby on Rails jako pierwszy zaimplementował ActiveRecord w takiej postaci, jaką teraz znamy - bez plików konfiguracyjnych, etc, dla mnie znacznie przeganiając Propela i konkurencję. Na powyższej stronie trochę sobie o tym poczytasz i poznasz implementację tego w Rubym, a potem to po prostu poszukaj dobrego odpowiednika w PHP.
To, że w Ruby on Rails coś zostało zaimplementowane nie znaczy, że nie było tego wcześniej. Idąc Twoim tropem można by dojść do wniosku, że najlepsza implementacja MVC, powstała również z chwilą napisania Ruby on Rails.
Martin Fowler opisał wzorce odwzorowań obiektowo relacyjnych na długo przed powstaniem RoR. W
Patterns of Enterprise Application Architecture jest również opis
Active Recorda. Zwróć uwagę, że Propel to nie jest implementacja Active Recordu a
Table Data Gateway +
Row Data Gateway, także porównujesz tu dwa różne wzorce, które stosuje się w różnych sytuacjach. Wydaje mi się, że nie masz prawa porównywać tych implementacji AR w RoR oraz Propela w chwili gdy nie odróżniasz wzorców odwzorowań. Dobrym porównaniem w tym momencie będzie to, że wypowiadasz się na temat aut klasy combi opierając się tylko na doznaniach, które masz z jazdy Fiestą.
Cytat(Fuzja @ 15.03.2007, 20:29:07 )

A nie sądzisz, że activerecord to jest wzorzec projektowy i ma swoją implementację w php ?
Poczytaj booka php architecta o design patternsach.
Skarbnicą wiedzy odnośnie odwzorowań O/R jest wcześniej wymieniona pozycja, którą oczywiście polecam.

Cytat(Fipaj @ 15.03.2007, 21:10:45 )

Wiedziałeś, przecież napisałem o niej w pierwszym poście!
ActiveRecord to sposób na dostanie się do danych. Tak jak DbMapper, tak jak warstwa abstrakcji (Creole, ADOdb, PDO), tak jak prosty, gówniany skrypt operujący na funkcjach mysql_*. Tylko lepszy i prostszy

(to była subiektywna opinia, gdyby ktoś chciał polemizować ;])
Dobra, EOT, jeśli chodzi o rzucanie sobie oskarżeń o lenistwo, co? ;] Turgon, miłej nauki.
ActiveRecord nie stoi w sprzeczności z użyciem jakiejś warstwy abstrakcji dostępu do danych.