Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Ocena strony
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
djbarca
witam. proszę o ocenę mojego kolejnego projektu, tak jak poprzedni ten też z nudów robiony winksmiley.jpg wyszedł wydaje mi się nawet fajnie. ale na pewno okiem innego użytkownika są jakieś niedociągnięcia i niedopasowania kolorystyczne, dlatego daje to po ocenę

http://zs2rypin.pl/pesarena/portfolio.jpg
croc
Nie podoba mi się. Wygląda bardzo amatorsko - za dużo przezroczystości. Nagłówek jest ładny, ale zajmuje zdecydowanie zbyt dużo miejsca. Tekstura desek jest tragiczna. Napisy za bardzo zbite. Podoba mi się menu na górze. Ogólnie naciągane 3/10 - trzymam kciuki za kolejne projekty. smile.gif
gigzorr
A mi się podoba , może mi portfolio zrobisz ? biggrin.gif
darophp
Ja dam też 3/10. Dlaczego ?
- linia na całą długość w stopce. Jej nawet nie powinno być
- wyżej wspomniana przeźroczystość
- prawie wszystko zbite
- ten pager powinien być w zakresie do 10 + ostatnia strona
- tło niedopracowane (tak samo jak filetowa pasek w nagłówku)
- menu też nie najlepiej wygląda
blooregard
~djbarca, Twoje projekty to niezły temat na pracę magisterską "Obserwacja rozwoju umiejętności początkującego webdesignera" smile.gif

Z projektu na projekt coraz lepiej. Fakt, nie jest super (wspomniane zbite napisy i niepotrzebne według mnie to menu nad headerem, bo psuje cały jego "urok"), ale jeśli takie rzeczy robisz z nudów, to kto wie, co byś wyczarował za kasę smile.gif
Powodzenia w dalszym nudzeniu się.
krzysiek_raven
Wygląda ciekawie. Podoba mi się menu u góry, banner troszkę bym pomniejszył. Wywalił bym całkiem te deski w tle. Zamiast nich jakieś delikatne wzorki lub w ogóle nic. W "Co nowego" zamiast trzech obrazków dał bym jeden długi i na nim półprzezroczysty czarny pasek a na nim tytuł newsa (błękitny jak w menu) i pod tytułem opis (kolor tekstu trochę ciemniejszy niż teraz). W ostatni projekt ramka ze szczegółami projektu nie wygląda za ciekawie. Wywaliłbym Free Space, zamiast niego na całą szerokość "Kontakt" ale z mniejszymi ikonkami przynajmniej o połowęsmile.gif. Te linie pod boksami też bym usunął. Stopka za wielka o 1/3. Taka jest moja wizja tego layoutu:) Moja ocena 5/10
Pozdrawiam.
djbarca
tzn wiecie, ten projekt robiłem `na raz` wpadł mi do głowy pomysł z jakimś blokiem to wstawiłem. Wiem, że jest sporo takich rzeczy jak niedopracowania właśnie kolorystyczne zbyt duże czcionki, źle poustawiane bloki(nierówno), napisy(jak mówicie), za dużo efektów. Teraz to jest wiadomo pierwsza wizja, w kolejnej na pewno bardziej dopracuje szczegóły itp .. Zawsze tak mam na początek, dopiero potem za jakiś czas patrzę na to co zrobiłem i poprawiam .. jutro z rana się wezmę poprawie tak jak mi radzicie.. Wracając do pracy z nudów, teraz mam przerwy miedzy maturami to żeby nie myśleć za bardzo i nie zbijać bąków to robię smile.gif

edit:
odnośnie tego miejsca: free space to jest tam dlatego ze nie wiem co dam jeszcze dać smile.gif

poprawiłem mniej więcej tak jak radziliście, efekt jest tutaj:

http://zs2rypin.pl/pesarena/portfolio2.jpg

i jak teraz to oceniacie?
darophp
Całkiem nieźle, ale:
- te inputy, też są sciaśnione
- w "ostatni projekt" czcionka jest pochylona i wysoka - nieładnie to wygląda
- w "co nowego" w części opcje, też to nieładnie wygląda
- no i to menu znowu (daj go pod cały nagłówek)

Ocena: 7/10
djbarca
ok poprawie jak mówisz.. na chwile obecna nie mam w domu dostępu do internetu i tak jak u kolegi jestem to opisuje. zrobiłem trochę, wprowadziłem minimalne poprawki w tej wersji i buttony do panelu admina zrobiłem. jutro pewnie z rana wrzucę poprawioną wersje smile.gif

póki co:
http://zs2rypin.pl/pesarena/portfolio3.jpg

dobra: http://zs2rypin.pl/pesarena/portfolio4.jpg wersja poprawiona.
zmieniłem menu jak pisałeś, i inaczej zrobiłem trochę wyświetlanie ostatniego projektu, co do opcji w newsach to albo będzie ta po lewej albo ta po prawej.
krzysiek_raven
Teraz wygląda dużo lepiej. Te czarne guziki bardziej pasują do całości. Jeszcze bym zmienił te ikonki w Kontakt bo jakoś nie bardzo mi pasująsmile.gif Guziki na dole wyglądają ładnie ale moim zupełnie tam nie pasują.
Ocena 8/10

Pozdrawiam
bim2
Świetny, podobają mi się takie wariacje kolorowe że tka to nazwe. smile.gif Zmieniłbym jednka napis stronnicowanie na jakiś szary, może białawy, bo nie pasuje troche. No i to czytaj więcej, komentuj po prawej o niebo lepsze smile.gif
djbarca
Cytat(krzysiek_raven @ 15.05.2010, 22:04:38 ) *
Teraz wygląda dużo lepiej. Te czarne guziki bardziej pasują do całości. Jeszcze bym zmienił te ikonki w Kontakt bo jakoś nie bardzo mi pasująsmile.gif Guziki na dole wyglądają ładnie ale moim zupełnie tam nie pasują.

Pozdrawiam

jesli mowisz o tych przyciskach na samym dole to one beda wykorzystane w panelu admina smile.gif
Ja_ck
mi sie tylko menu nie podoba a dokladnie kolor BTN, masz caly lay w odwaznych kolorach a menu masz zrobione jakims mdlym niebieskim, ja bym tam dam ostry fiolet albo nawet magente tongue.gif Jeszcze nie podobaja mi sie zaokragleia boxow w tresci strony sprobuj zrobic je w illustratorze, albo w PS ale juz nie pamietam jak mi wychodzily najelpiej ale chyba przez pelne zaokraglenie vectorem i wyciecie tylkoo jednej luku. Obrazki przy tytułach tez sa mdłe, moze sa one tam zbedne?

pozdrawiam
Pawcio91
Bardzo fajna.
darophp
Ja dam 9.5/10. Jak poprawisz odstęp w menu o 2px z góry i dołu, tak samo w co nowego i panelu logowania poniżej to będzie full punktacja smile.gif
djbarca
to ja moze teraz zaprezentuje http://pesarena.pl/PortFolio/ poki co tak to wyglada.. byc moze zmienie menu i na dole blok udostepnij musze ikony porobic jakies.. poza tym wydaje mi sie ze jesli chodzi o HTML to wszystko ...
jaslanin
wielkość tej strony to kosmos, 1.2 MB, samo logo to 300 KB, trzeba by to zoptymalizować.

A tak to design dobry. Tylko te butony "Czytaj więcej", "Komentuj" jakaś taka pikseloza jest na nich.
darophp
No super smile.gif
Kildyt
Nie podoba mi się. Całość jest heroiczna i sprawia uczucie niepoukładania. Z pewnością them nie jest intuicyjny!
Po pierwszym wejściu na stronę nie mam zielonego pojęcia o czym ona jest. Portfolio to miejsce reklamy siebie i przekonania potencjalnego klienta właśnie do swojej oferty.
Wydaje mi się, że brak ci doświadczenia. Nieumiejętnie bawisz się efektami, które owszem są ładne ale nie tworzą zgranej całości.

Kod HTML:
- definiujesz stronę w języku angielskim,
- niepotrzebne puste znaczniki,
- brak nagłówków,
- logotyp nie przenosi na stronę główną,
- ikonki to nie img,
- treści do paragrafów,
- puste alt-y są za razem brzydkie i głupie (nie kochaj na siłę validatora),
- linki z samymi img-ami to nie jest dobry pomysł,
- lista rozwijana ma wyglądać jak lista rozwijana; gdyby nie kod nie wpadłbym na to, że może się ona gdzieś znajdować,
- strong to nie to samo co b,
- anglojęzyczne nazewnictwo to oznaka profesjonalizmu.

- strona za szeroka (wielu użytkowników korzysta ciągle z rozdz. 1024x...).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.