Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [strona] liceumdubois.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
elektrrrus
Strone wykonałem już dosyć dawno, ale ciekaw jestem oceny.
Grafika nie jest mojego autorstwa, tylko pociąłem ją do xhtmla.
http://liceumdubois.pl
itsme
Witam

cóż mam powiedzieć ?
Też z Koszalina jestem mało tego moja żona skończyła tę szkołę ... w którymś tam roku.

Ale skoro mamy oceniać te dzieło to w całości:
- top fotka do bani (mało wyraźna)
- 3 kolumnowy układ nie zdaje egzaminu (trzecia kolmna tylko po to aby wyswietlac kilka fotek z galerii)
- kolorystyka mdła
- menu mało czytelne
- Tablica Nadziei ... (ale że co? kto jest przy nadziei w tym miesiącu ? )
- Szukaj questionmark.gif? ukryte hihihih

za grafikę trzeba kogoś zastrzelić

ogolnie 3,5/10
l0ud
Odnośnie kodu: na dole dajesz odnośniki do walidacji, pomimo, że duża część podstron jej nie przechodzi. Nawet z CSS coś nie tak. Zaglądając w źródło odnoszę wrażenie, że za wszelką cenę chciałeś uniknąć stosowania stylów inline.

Kod
<div class="boxBottomLeft"></div>

Nieeleganckie, puste divy z dziwnymi klasami, opisującymi wygląd. Nazwa klasy / identyfikator powinien mówić o elemencie, a nie jego położeniu/wyglądzie. Nie mówiąc już, że znacznika div jest zdecydowanie za dużo. Wiele podstron pochodzi z edytora, a tam kod już wiadomo jaki jest... Myślę, że dałoby się to napisać dużo prościej i czytelniej, bo sama strona z tym układem nie jest zbyt skomplikowana smile.gif

Od strony wizualnej nie jest lepiej. Kolorystyka jest brzydka, jakaś mdła, monotonna, a całość się zlewa. Sporo niedoróbek, np. tabelka w kalendarzu roku szkolnego jest za szeroka i pojawia się suwak.

Widziałem dużo gorsze strony szkolne, ale ta zbyt dobra nie jest winksmiley.jpg Dam 5/10, bo mimo kiepskiej strony technicznej (jaką ma większość tego typu stron), ta zapewne spełnia swoją rolę bez zarzutu smile.gif
elektrrrus
Niestety, wiele podstron walidacji nie przechodzi ze względu na edytor wysiwyg jaki jest zastosowany i kiepskie umiejętności ludzi który wpisują tam treść, przeklejając ją z worda i czasami zaglądając w kod i "dając coś od siebie". Efekt jest taki, jak widać
Problem z css jest z dwoma rzeczami - kolorem suwaka i wartością overflow-x.

W trzeciej kolumnie pojawiają się też ważne ogłoszenia, o ile takie zostaną dodane w panelu administracji.

Kolorystyka - wiem, niestety mdła, tak samo cała strona jest za wąska na obecne monitory, wygląda mało przyjemnie na panormach, a w środkowej kolumnie czasami nie starcza miejsca na treść. Na pocieszenie - poprzednia była jeszcze gorsza, postaram sie znaleźć zrzut ekranu.

Tablica nadzieji - aktualizowana codziennie z makra worda, w którym pisana jest przez dyrekcje na bierząco lista nauczycieli jakich nie będzie w danych dnia, to tak na prawdę główna funkcjonalność tej strony...

Fakt, za dużo divów, i czasami niepotrzebny układ, ta strona to była moja pierwsza "duża" strona i tak na prawdę była miejscami poligonem doświadczalnym...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.