Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprawne źródło obrazków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pentel
Witam,

Oto przykładowy kod:
  1. <?php
  2. if ( imagesx(/*tutaj źródło obrazka*/) <= 150 && imagesy(/*tutaj źródło obrazka*/) <= 200 ) {
  3.  //zrób cośtam
  4. }
  5. ?>

I teraz: co jest poprawnym źródłem obrazka? Wpisywałem już:
- './users/nazwa.jpg'
- 'users/nazwa.jpg'
- 'http://strona.pl/folder/users/nazwa.jpg'
- zmienną, którą wcześniej określałem powyższymi sposobami
i ciągle:
  1. <?php
  2. supplied argument is not a valid Image resource
  3. ?>

Patrzyłem na php.net, po google, w szukajce forum i nie wiem :/

Prosze o pomoc,
Pozdrawiam
flv
Argumentem tych funkcji jest uchwyt do obrazka utworzonego za pomocą innych funkcji z biblioteki GD, jeśli chcesz odczytać szerokość i wysokość obrazka z url'a to skorzystaj z funkcji getimagesize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
pentel
Potrzebuję odczytać wymiary obrazka uploadowanego przez formularz ($_FILES['obrazek']['name'] i te sprawy).
Z twojego posta wnioskuję więc, iż muszę najpierw stworzyć obrazek z danego obrazka imagecreatefromjpeg() i pobrać wymiary (i oczywiście później zniszczyć)?
Ale imagecreatefromjpeg() wymaga źródła obrazka... smile.gif
(Mój skrypt zezwala na 3 rodzaje obrazków, ale na to zrobię prostego switcha.)

Czyli jak ma to źródło wyglądać? Coś w tym stylu?
  1. <?php
  2. $uchwyt = imagecreatefromjpeg(users/obrazek.jpg);
  3. if ( imagesx($uchwyt) <= 150 && imagesy($uchwyt) <= 200 ) {
  4.  //zrób cośtam
  5. }
  6. ?>

Pozdrawiam
flv
Ale czemu nie możesz skorzystać z podanej wcześniej funkcji getimagesize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? Używanie tutaj funkcji imagesx i imagesy jest IMHO niezgodne z jej przeznaczeniem.
pentel
Istotnie, dużo prościej smile.gif
Tak sie przyczepiłem tamtych funkcji, ponieważ podświadomie staram sie unikać używania tablic. Jakiś taki uraz z początków mojej przygody z php smile.gif
Funkcja zwraca tablicę. Indeksy 0 i 1 to wymiary, a źródło to url smile.gif Banalne!

Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.