Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie działa zmiana ini_set('default_charset','ISO-8859-2');
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dellfio
Witajcie

Mam problem z kodowaniem polskich znaków przy wysyłaniu emaila jako htmla funkcją mail().
Wychodza krzaczki zamiast polskich liter.
Ponieważ współdzielę konto z zagranicznym serwisem nie mogę ingerować w php.ini bardziej jak

ini_set('default_charset','ISO-8859-2');
lub
ini_set('default_charset','');

Zawartosc stron dekoduje w porządku, problem pojawia się przy wysyłaniu maili.
Czy coś jeszcze trzeba zmienić by maile nie wyglądały tak: "teÂż rĂłwnieÂż bĂŞd±" questionmark.gif?
Powyższe ini_set nie pomaga.
a, wysłanie z lokalnego 127.0.0.1 tej samej treści, tym samym skryptem nie krzaczy więc wina leży po stronie serwera zewnętrznego.
pbnan
Przeleć odpowiednio iconv() po tym tekście wysyłanym ;-)
dellfio
Nic nie daje.
Przy przekonwertowaniu na utf-8 robi się jeszcze większy bigos.
Przy przekonwertowaniu na ISO-8859-1 obcina wpis po napotkaniu pierwszej polskiej litery.

zrobiłem nawet

ini_set("iconv.input_encoding","ISO-8859-2");
ini_set("iconv.output_encoding","ISO-8859-2");
ini_set("iconv.internal_encoding","ISO-8859-2");

i też nic.

Wydrukowanie tekstu na stronie jest ok.
Wysłanie tego samego już krzaczy.
Czy coś jeszcze trzeba zmienić ?
shine
Wiem, ze temat juz troche stary, ale mam identyczny problem, a rozwiazania nikt nie podal, wiec moze teraz. Mam dokladnie tak samo - korzystam ze zdalnej bazy danych (wiec zawsze jednej i tej samej) zarowno na localhost jak i na zdalnym serwerze, z tym ze na localhost polskie litery dodaja sie, usuwaja, wyswietlaja bez zadnego problemu poprawnie. Po przerzuceniu na serwer zdalny nagle robia sie krzaki ;/ nie wiem czy to w czyms pomoze, ale chodzi tu konkretnie o serwer nazwa.pl ... Wszedzie ustawialem utf-8 (baza danych byla w utf-8 od poczatku, ale watpie zeby wina lezala akurat po stronie bazy...)
Orkan
a jakie dajesz naglowki do maila? np.
  1. <?php
  2. "Content-type: text/plain; charset=UTF-8r\n"
  3. ?>

jak chcesz maile wysylac w innym kodowaniu niz na stronie/bazie to oprocz zmiany naglowka musisz przejechac wysylany text z iconv()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.