Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z < > podczas zapisu sql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Azz
Witam

Gdy w formularzu (dosyc rozbudowanym)

wpisze np. <i> do bazy zapisuje mi to jak &lt;i&gt;

Co zrobić aby zapisywał to jako <i> do bazy ?

Pozdrawiam
dr_bonzo
Gdzies po drodze (od formularza do bazy) traktujesz dane funkcja htmlspecialchars(). Po prostu nie rob tego.
zone
Potraktuj za to:
  1. <?php
  2. strip_tags($zawartosc, '<i>');
  3. ?>

Pozdrawiam/Zone
dtb
  1. <?php
  2. $string = str_replace (array ('&lt;', '&gt;'), array ('<', '>'), $string);
  3. ?>
aleksander
@zone, @dtb: takie rozwiązywanie błędów "na piechote" jest niezbyt poprawne. skoro jest w kodzie "błąd" który zamienia <> na &lt; &gt; to po kiego grzyba zamiast ten blad znalezc pisac funkcje odwracającą?
dtb
moze to nie jest blad. zrob jakies zapytanie INSERT do bazy danych a jako wartosc jakiegos pola daj '<'. mozliwe ze to baza zamienia znaki.
~EDIT: jezeli tak to wyzej podalem ci rozwiazanie
mike
Cytat(dtb @ 2006-01-28 10:39:37)
moze to nie jest blad. zrob jakies zapytanie INSERT do bazy danych a jako wartosc jakiegos pola daj '<'. mozliwe ze to baza zamienia znaki.

Samo się nic nie dzieje.

A na pewno baza sama sobie nie postanowiła nagle że pozamienia znaki.

To co się dzieje to wynik błędu i należy go znaleść a nie poprawieć i łatać, bo takim sposobem to Ci Windows wyjdzie laugh.gif

Tak jak napisał ~dr_bonzo gdzieś pomiędzy odebraniem danych od użytkownika a zapisem ich do bazy jest funkcja która zamienia te znaki.
Azz
Funkcja zmienia to jak wpisze w Ramce Donor [Suffix], [Preffix] tutaj
input suffix , prefix

kod (dosyc obszerny)(bez znaczników <?php ?>)
tylko dla dsuffix i dprefix powinno zapisywać normalnie tak jak sie pisze < >

Pozdrawiam

Problem rozwiązany, patrzałem na kod 30 minut aż wkońcu doszłem jak naprawić teraz wpis do bazy jest w postaci < > smile.gif

Dzięki za fatyge
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.