bialko0019
13.04.2016, 14:19:52
Cześć, słuchajcie mam problem.
Jest portal, w którym są ogłoszenia, i każde ogłoszenie ma swój adres. Podczas dodawania ogloszenia można podać adres, i dzięki temu dopasują się współrzędne geograficzne. Jeśli wprowadzony adres jest zły - pinezkę można przesunąć, dzięki czemu współrzędne są dokładniejsze. Mam problem, ponieważ Google nie zezwala na trzymanie dłużej jak 30dni w cache współrzędnych, ale jest taki myk, że można po 30dniach je usunąć, i pobrać na nowo. Tylko chciałbym to zautomatyzować - jak to zrobić?
Mógłbym to zrobić cronem, który by to sprawdzał, usuwał i zaraz przypisywał nowe, ale jak przypisać nowe - jeśli przypiszę na podstawie adresu, to je jeśli ktoś zmienił lokalizację pinezki, to nowe współrzędne wgrają się z drobnym błędem, albo np. adres nie został znaleziony i ktoś ręcznie pinezką zmienił położenie to tak samo... Drugim wyjście myślałem, by przed usunięciem (np. 25dni) dostać info na maila, wejść na na ogłoszenie i ułożyć tak samo pinezkę jak starą i zapisać. No ale jeśli będzie tysiące ogłoszeń to całe dnie będzie schodzić na przypisywanie tylko współrzędnych..
Sam mechanizm usuwania z systemu tych współrzędnych chciałbym zrobić, by być pewnym, że nie łamie jakiegoś postanowienia regulaminu - może macie jakiś pomysł? Punkt w regulaminie mówiący o tym, to 10.5 D, tutaj:
https://developers.google.com/maps/terms#10...se-restrictionsJakoś to omijają portale typu jakdojade, airbnb, czy trivago, ale oczywiście ich nie zapytam ;-)
nansss93
14.04.2016, 07:26:41
Może współrzędne trzymać dodatkowo u siebie w bazie na przykład?
bialko0019
14.04.2016, 16:18:28
No tak, ale mam obowiązek ich usunięcia w ciągu 30dni - więc jak potem je wygenerować? Na podstawienia adresu - okey spoko, bo adres zostaje na zawsze, ale jak jest sytuacja, że ktoś sobie pinezkę przesunął to jak po adresie znajdę, to potem te współrzędne nie będą dokładne... ?
nansss93
15.04.2016, 11:13:57
A nie możesz ich wygenerować na podstawie danych z bazy?
bialko0019
15.04.2016, 16:18:04
No mogę, tylko jak? Gdy ktoś wpisał adres i wygenerowały się współrzędne - okey spoko, ale jest problem gdy ktoś tą pinezkę przesunął i współrzędne są troszkę inne niż adresu (np. po wpisaniu adresu jest pokazana zła lokalizacja itd)..
trueblue
15.04.2016, 21:24:48
A gdybyś przechowywał przesunięcie X oraz Y względem oryginalnej pozycji Google?
nospor
16.04.2016, 12:13:48
Przepraszam, ze tak zbocze lekko z tematu, ale jedna rzecz mnie intryguje:
Czy Wy chcecie powiedziec, ze jak korzystam z google maps to nie moge sobie zapisac w bazie (na zawsze) wspolrzednych ktore odczytalem po ustawieniu markera?
trueblue
16.04.2016, 17:42:28
O ile pamiętam czytając kiedyś regulamin dotarłem właśnie do takiej wzmianki. Wydaje mi się, że również nie jest zgodne z regulaminem używanie screenshotów z map.
Do autora: chyba wersje for business zezwalają na takie możliwości, i być może właśnie wspomniane serwisy korzystają z nich.
markuz
16.04.2016, 18:44:12
Też potrzebowałem w projekcie geolokalizacji, darmowe Google nie jest dobre dla komercyjnych projektów a ten taki był - więc znalazłem alternatywe:
http://nominatim.openstreetmap.org/search?...&q=WarszawaMoże wyniki ma trochę gorsze od Google API ale myślę, że wystarczy

Do świetlania map polecam też
leafletjs jako alternatywę Google Maps.
gitbejbe
16.04.2016, 21:29:42
mam zapisanych w bazie około 20 tyś różnych współrzędnych użytkowników które obrabiam przez google api, oraz wyświetlam te dane na mapach google w samym serwisie. NIC SAM NIE AKTUALIZUJE - jedynie użytkownik jeśli ma taką potrzebę. Wszystko działa ponad 3 lata i ani razu nie było z tym problemu. Na podstawie tych danych pobieram również pogodę. Również nie za bardzo czaje w czym problem.
Cytat
Google nie zezwala na trzymanie dłużej jak 30dni w cache współrzędnych
Jeśli ten dzień nastanie, to przeprowadzam się w Bieszczady na jakieś zadupie zdala od ludzkości
Cytat
No mogę, tylko jak? Gdy ktoś wpisał adres i wygenerowały się współrzędne - okey spoko, ale jest problem gdy ktoś tą pinezkę przesunął i współrzędne są troszkę inne niż adresu (np. po wpisaniu adresu jest pokazana zła lokalizacja itd)..
Jak to jak ? Nieważne czy ktoś wpisał adres czy przesunął pinezkę, dla ciebie istotne są tylko współrzędne lat lng - proponuje o tym poczytać bo widocznie nie wiesz do czego to służy.
bialko0019
18.04.2016, 10:22:01
Kontaktowałem się z obsługą (firma, która obsługuje support polski google map) i powiedziano mi, po czym dostałem potwierdzenie, że na aktualnie jest tak, że wszystkie dane, które pochodzą od Google, mogą być zapisywane w cache tylko dla przyśpieszenia aplikacji, maksymalnie przez 30dni. Support powiedział mi także, że można to ominąć, usuwając te dane co 30dni, i generując je od nowa. Wersja darmowa daje to, że musi być dostępna dla wszytskich i zawsze, czyli np. nie może być w Panelu Admina, ale może być np. dla zalogowanych (bo można się zarejestrować). Nie można też wykorzystawać do geolokalizacji np. swojej floty w firmie. W wersji pro ( płatna bagatela 8 580 eur netto ) te ograniczenia są zdejmowane, ale cache o którym wspominałem dalej jest ograniczony.
Wiem, że teoretycznie można i 10lat korzystać z tych danych, nikt nie sprawdzi, nie przyczepi się, ale jeśli wyraźnie support tak mówi i w podanym linku w regulaminie, to może być też niezła kara na potem, tym bardziej jeśli wykorzystujesz to w firmie ;-)
Problem w tym, że muszę zapisać współrzędne, i muszę w ciągu 30dni je usunąć ;/ No i pytanie czy mieliście podobne problemy i jak to rozwiązać :-)
trueblue
18.04.2016, 10:51:48
Podałem Ci rozwiązanie wyżej.
bialko0019
18.04.2016, 11:40:58
Hmm, sorki, że się nie odniosłem do Twojej propozycji. A myślisz, że takie przesunięcie można zaliczyć do dozwolonych do trzymania na zawsze? W sumie myślałem na początku o tym, ale w sumie te dane też są pochodzenia google, bo bez współrzędnych bym przesunięcia nie policzył :-) Jeszcze dopowiem, że w wersji pro również jest taka sytuacja, że "oficjalnie" nie można zapisywać na dłużej. Myślałem, o innych maps`ach ale geokodoawanie adres na współrzędne i odwrotnie na polskę jest dosyć nie dokładne.. nie wpiszesz np. ul. Piastowska tylko "Piastowska" bez Ul i jest problem, do tego ktoś wpisze "aleje jerozolimskie" to nie zwraca, chyba, że ktoś wpisze "jerozolimskie" itd..
trueblue
18.04.2016, 17:37:13
Ale na ich podstawie nie wygenerujesz źródłowych koordynatów, co za tym idzie musisz ponownie skorzystać z geolokalizacji. Tak bym na to spojrzał.
gitbejbe
18.04.2016, 18:41:20
... czyli chcesz mi powiedzieć, że jak pobiorę sobie koordynaty z google np: 51.919438 , 19.145136 (Polska) i zapisze je sobie w bazie , to po 30 dniach jak tego nie usunę i pobiorę na nowo to google może mnie pozwać ?
bialko0019
18.04.2016, 18:49:48
Nie wiem czy pozwać, czy zbanować, czy pogrozić palcem, ale w rozmowie z pl supportem (Globema), tak mi powiedziano. Do tego w regulaminie co w pierwszym poście wkleiłem, jest jasno napisane. No ale wiecie, do tego dochodzi kwestia sprawdzenia... - nikt Ci plików nie podejrzy. Chociaż jeśli ktoś tworzy projekty komercyjne, na poważnie, to warto wiedzieć i nie naginać zbyt mocno..

Chociaż też Google nie jest właścicielem współrzędnych, bo są nim chyba USA, a Google tylko pośrednikiem..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.