Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem początkującej - zakładanie bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wagabunda
Cześć!

Jestem wagabunda i pomału zaczynam pisać swoją pracę magisterską. Potrzebuję w tym Waszej pomocy. Od razu mówię, że próbowałam googlować ten temat, co zazwyczaj rozwiązuje 100% moich problemów tego typu. Tutaj niestety jestem bezsilna.

Mam pełną instrukcję zakładania bazy w MySQL, ale jest to instrukcja na Linuxa! Znajduje się ona tutaj:
https://code.google.com/p/mindpix/wiki/HowT...teMySQLDatabase

Potrzebuję zaś informacji, jak zrobić to na windowsie. Wymóg odgórny bo osobiście wolałabym zainstalować linuxa i mieć z głowy smile.gif Na Windzie mam już zainstalowane środowisko i sam program, ale i tak jest to dla mnie czarna magia.

Wydaje mi się że już założyłam bazę danych o nazwie mindpixel, podczas obczajania metodą prób i błędów. O ile oczywiście database nazywa się "schema". Jak jednak wykonać te polecenia: grant usage... i grant all privileges...? I resztę poleceń pod nimi? Czy wybiera się je jakoś z opcji?
Czy wykonanie pierwszego polecenia równa się po prostu zainstalowaniu workbencha i servera na windzie?

Moją wersją programu, w którym próbowałam założyć bazę danych, było mySQL workbench 6.2 CE
ctom
dobrze, że piszesz pracę z baz danych a nie z obsługi wyszukiwarek bo nie mógłbym Ci podpowiedzieć ... link
wagabunda
Dziękuję bardzo! Wszystko wyszło pomyślnie, baza danych jest, ominęłam też już parę dodatkowych problemów z samym programem... Ale natknęłam się na coś nie do przeskoczenia i kolejny raz zwracam się z prośbą o wytłumaczenie sytuacji.

Może najpierw wytłumaczę na czym ma polegać działanie programu i po co mi w ogóle ta baza danych:
Program ma zadawać użytkownikom pytania, na które odpowiada się jedynie TAK lub NIE, oraz zapisywać ich wyniki. Działa tylko w terminalu.

Mój problem z nim, abstrahując już od baz danych, polega na tym, że cały czas mi się wywala. Czasem nawet zrobi coś, ale gdy chce zapisać wynik, kończy pracę. Wyskakuje mi wówczas taki oto błąd:
http://ifotos.pl/z/wenhqxa

Czy ktoś ma jakiś pomysł, czemu dostaję taki błąd?

Up?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.