Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z zapytaniem do wyszukiwania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Mayka
Mam problem z zapytaniem a w zasadzie z jego rozszeżeniem..
  1. SELECT products.id,products.name FROM products LEFT JOIN products_attributes ON products_attributes.product_id=products.id WHERE attribute_id = '.'"'.$material.'"' AND sold_every<>"tak" ORDER BY id DESC
To działa, dla jednego atrybutu
ale jak zrobie:
  1. SELECT products.id,products.name FROM products LEFT JOIN products_attributes ON products_attributes.product_id=products.id WHERE attribute_id = '.'"'.$szukaj1.'"' AND attribute_id = '.'"'.$szukaj2.'"' AND sold_every<>"tak" ORDER BY id DESC

To zapytanie nic nie zwraca, mimo tego że do produktu są przypisane 2 atrybuty spełniające ten warunek.. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego ? Ew. poprawić to zapytanie..
nospor
attribute_id = war1 AND attribute_id = war2
Naprawdę wg. ciebie jeden rekord w jednym polu jednocześnie ma wartość war1 oraz war2?

mała podpowiedź: nie ma.
Mayka
No mam tabele products w której sa produkty i ich opisy oraz drugą attributes w której są atrybuty dla produktu, np.
Products:
1 | jakis produkt | nazwa | url_fotka |

i do tego w tabeli attributes
produkt_id | attribute_id |
1 | 2
1 | 3
1 | 22
2 | 3
3 | 5

I teraz potrzebuje wyświetlić te które mają atrubut_id 3 -> Jest ok ale jak chce wyświetlić dla atrybutu 3 i 22 to już lipa..
nospor
Ja to rozumiem. Odpowiedziałem jedynie na twoje pytanie. Zapytałeś co jest źle to ci napisałem:
Cytat
Naprawdę wg. ciebie jeden rekord w jednym polu jednocześnie ma wartość war1 oraz war2?
to właśnie jest źle. Jeden rekord w danym polu nie może mieć naraz kilku wartości smile.gif
Więc ten warunek
zawsze da FALSE.
Mayka
Cytat(nospor @ 30.07.2012, 14:00:18 ) *
Ja to rozumiem. Odpowiedziałem jedynie na twoje pytanie. Zapytałeś co jest źle to ci napisałem:
to właśnie jest źle. Jeden rekord w danym polu nie może mieć naraz kilku wartości smile.gif
Więc ten warunek
zawsze da FALSE.

To się nie zrozumieliśmy wink.gif No prawda że nie bedzie miało kilku wartości, ale jak to zrobić żeby to wyszukiwało tak jak powinno ? Mógłbyś pomóc (poraz kolejny) wink.gif
nospor
Cytat
To się nie zrozumieliśmy
Nie, nie. To ty nie zrozumiałeś mnie. Ja ciebie zrozumiałem doskonale wink.gif
Jak to naprawić? Bardzo prosto:
musisz dodać tyle left join products_attributes ile masz zamiar porównywać atrybutów. Pamiętaj o aliasach.
Mayka
Cytat(nospor @ 30.07.2012, 14:35:22 ) *
Nie, nie. To ty nie zrozumiałeś mnie. Ja ciebie zrozumiałem doskonale wink.gif

No zgadza sie wink.gif

masz na myśli coś takiego:
  1. SELECT products.id,products.name FROM products LEFT JOIN products_attributes ON products_attributes.product_id=products.id AS pierwszy LEFT JOIN products_attributes ON products_attributes.product_id=products.id AS drugi WHERE pierwszy='3' AND drugi='22' AND sold_every<>"tak" ORDER BY id DESC

Bo nie bardzo rozumiem co chciałeś przekazać tongue.gif
A co jeśli niewiem czy bede szukał po 3 czy po 2 atrybutach ?
nospor
1) aliasy to się daje w zupelnie innym miejscu
2) pierwszy='3' - od kiedy to porównujesz alias do jakiejs wartosci ?

Pomijając dwa punkty powyżej to tak, o to mi chodziło. Napraw punkty a będzie smigać.

Cytat
A co jeśli niewiem czy bede szukał po 3 czy po 2 atrybutach ?
Sek w tym, że zawsze to będziesz wiedział. Przecież w jakis sposob wkladasz do porównywania wartosci wiec przecież wiesz po ilu atrybutach szukasz.... tongue.gif
Mayka
Cytat(nospor @ 30.07.2012, 15:14:07 ) *
1) aliasy to się daje w zupelnie innym miejscu
2) pierwszy='3' - od kiedy to porównujesz alias do jakiejs wartosci ?

Pomijając dwa punkty powyżej to tak, o to mi chodziło. Napraw punkty a będzie smigać.

Sek w tym, że zawsze to będziesz wiedział. Przecież w jakis sposob wkladasz do porównywania wartosci wiec przecież wiesz po ilu atrybutach szukasz.... tongue.gif

Witam ponownie.. Mogłbyś mi napisać jak to ma być ? Bo wszystkie moje pomysły nie bardzo chcą współpracowac.. niewiem jak to ma być z tymi aliasami.
nospor
To napisz to co próbowałeś. Nie wiem jak można źle napisać aliasy wiec bardzo mnie interesuje jak to się tobie udało smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.