Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mały problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
adiseq
Witam. Mam mały problem z zapytaniem a mianowicie: chcę wczytać informację z 2 tabeli. Mam coś takiego :

1.  
  2. ...
  3. $zapytanie = "SELECT * FROM zamowienia INNER JOIN produkty_zamowienia ON zamowienia.idzamowienia=produkty_zamowienia.idzam";
  4. $wynik = mysql_query($zapytanie, $polacz) or die(mysql_error());
  5.  
  6. while ($lista = mysql_fetch_array($wynik))
  7. {
  8. echo $lista['dos_imie']." " ;
  9. echo $lista['dos_nazwisko']." ";
  10. echo $lista['idprod']." ";
  11. echo $lista['firma']."<br />";
  12. }

I wszystko jest ok imie, nazwisko i idprod wczytuje ponieważ są w tabeli zamowienia. Problem pojawia się przy firmie bo ona już jest w tabeli produkty.
Próbowałem użyć zapytania:
  1. $zapytanie = "SELECT * FROM (SELECT * FROM produkty INNER JOIN produkty_zamowienia ON produkty.idp=produkty_zamowienia.idprod)zamowienia INNER JOIN produkty_zamowienia ON zamowienia.idzamowienia=produkty_zamowienia.idzam";
tylko nie bardzo wiem dlaczego wyskakuje mi "Unknown column 'zamowienia.idzamowienia' in 'on clause'" co mnie dziwi ponieważ na pewno mam w tabeli zamowienia kolumnę idzamowienia.

Macie jakieś rady ?
Pozdrawiam,
Adrian
Sephirus
  1. $zapytanie = "SELECT *,zamowienia.firma AS z_firma, produkty_zamowienia.firma AS p_firma FROM zamowienia INNER JOIN produkty_zamowienia ON zamowienia.idzamowienia=produkty_zamowienia.idzam";

nie wiem czy o to Ci chodziło ...
adiseq
No nie zupełnie o to mi chodziło ponieważ w tabeli zamowienia_produkty mam idzam, idprod, cena i ilość, w tabeli produkty mam idp, firma, model,idkat, cena, a w tabeli zamowienia mam idzamowienia, idklienta, wartosc no i dane do przesyłki... i chcę żeby mi wyświetlało dane z tabel zamowienia, produkty i zamowienia_produkty. I nie wiem jak to wszystko zrobić. ;/ Myślę że zrozumiesz o co mi chodzi tongue.gif
Sephirus
  1. $zapytanie = "SELECT *,zamowienia.firma AS z_firma, produkty.firma AS p_firma FROM zamowienia INNER JOIN produkty_zamowienia ON zamowienia.idzamowienia=produkty_zamowienia.idzam INNER JOIN produkty ON produkty_zamowienia.idprod = produkty.idp";

wink.gif
adiseq
Dzięki wielkie smile.gif miałeś tylko mały błąd na początku nie zamowienia.firma tylko produkty.firma smile.gif
a jeszcze jedno smile.gif jak wyświetlam to takim kodem :
  1.  
  2. while ($lista = mysql_fetch_array($wynik)) {
  3. echo $lista['data']." " ;
  4. echo $lista['dos_nazwisko']." ";
  5. echo $lista['dos_imie']." ";
  6. echo $lista['dos_adres']." ";
  7. echo $lista['dos_miasto']." ";
  8. echo $lista['dos_kod_poczt']." ";
  9. echo $lista['firma']." ";
  10. echo $lista['model']." ";
  11. echo $lista['idkat']." ";
  12. echo $lista['ilosc']."<br />";
  13. }

to da się to jakoś poukładać żeby było w jakiś równych kolumnach ? bo teraz trochę brzydko to wygląda ;P
Sephirus
Tak - da się smile.gif

Na baaardzo wiele sposobów. Ale to jest inna kwestia - owiń to w <table> - nie wiem... tongue.gif
adiseq
hmm a w którym miejscu ? tongue.gif bo jakoś nie wychodzi ;P
Sephirus
hmmm Nie znasz HTML'a?questionmark.gif

1. echo '<table>';
  2. while ($lista = mysql_fetch_array($wynik)) {
  3. echo '<tr><td>'.$lista['data'].'</td>' ;
  4. echo '<td>'.$lista['dos_nazwisko'].'</td>';
  5. echo '<td>'.$lista['dos_imie'].'</td>';
  6. echo '<td>'.$lista['dos_adres'].'</td>';
  7. echo '<td>'.$lista['dos_miasto'].'</td>';
  8. echo '<td>'.$lista['dos_kod_poczt'].'</td>';
  9. echo '<td>'.$lista['firma'].'</td>';
  10. echo '<td>'.$lista['model'].'</td>';
  11. echo '<td>'.$lista['idkat'].'</td>';
  12. echo '<td>'.$lista['ilosc'].'</td></tr>';
  13. }
  14. echo '</table>';
adiseq
dzięki smile.gif coś tam znam ale ogólnie dopiero się uczę ;p a da się zrobić przycisk który po wciśnięciu będzie edytował w tabeli zamowienia kolumnę 'status_realizacji' z niezrealizowane na zrealizowane ? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.