Pisze sobie własnie taki mały system do obsługi artykułów. Do systemu maja dostęp dwie kategorie użytkowników: user i admin.
Do obsługi artykułów jest stworzona klasa 'articles', w ktorej mam takie metody jak:
- wyświetl liste
- wyswietl artykul
- dodaj artykuł
- zablokuj artykuł
I teraz pytanie:
Czy dziedziczenie (klsay 'admin' i 'user' dziedziczą z klasy 'articles') jest dobrym rozwiązaniem?? Bo w takim przypadku obiekt 'user' ma dostęp do metod, które nie są mu przeznaczone (i w rzeczywistości niewiele się różni od obiektu klasy 'admin', a w takim przypadku nie ma sensu tworzyc osobnej klasy 'user'). I żeby to obejść nalezy jeszcze raz zdefiniować metody 'dodaj artykuł' i 'zablokuj artykuł' w klasie user.
Drugie co mi do głowy przyszło to przekazanie utworzonego obiektu 'articles' do obiektów klas 'user' i 'admin'', a tam będą metody odpowiedzialne za wyświetlanie/edycje artykulów w zalezności od potrzeb (beda wywoływały metody obiektu 'articles').
Czy ktoś lepiej znający ode mnie temat mógłby jakos ustosunkować się do powyższego??

W drugim rozwiązaniu mozna jeszcze wyprowadzic klasę 'admin' z klasy 'user' - ale nad tym się jeszcze zastanowię

P.S. jakby były problemy ze zrozumieniem tego co napisałem to przepraszam