Cześć! Mam takie pytanko: Da się załadować tak na oko licząc 3-4 linijki pliku i sprawdzić czy zawierają one jakiś ciąg wyrazów? i drugie pytanko, mam nadzieje, że proste: Jak mogę sprawdzić, czy jakiś tam wyraz jest adresem e-mail?
CuteOne
17.08.2011, 03:25:30
sprawdź preg_match() i preg_match_all() co do maila to google -> preg_match email
o tym nie pomyślałem wtedy preg_match_all('/[a-zA-Z0-9.\-_]+@[a-zA-Z0-9\-.]+\.[a-zA-Z]{2,4}/', $plik, $maile);
kamilos809
18.08.2011, 10:25:51
Dzięki bardzo . Ale źle sprecyzowałem pytanie nr. 1 :/. Miało ono wyglądać tak: Jak załadować w pliku np. szukam.php kilka linijek pliku wyrazy.php i wyszukać czy jest w nich zawarty wyraz "lala" ? Tak powinno brzmieć poprawnie
Vee, widziałem już tą funkcję... Ale następnym razem przeczytaj o co chodzi... Bo Twoja funkcja nie odnosi się do innych plików ^^. CuteOne odpowiedział mi dosłownie najlepiej
Wciąż nie rozumiem po co zaprzęgać wyrażenia regularne...
EDIT: Uzasadnię nawet swój upór do unikania preg_match: WYDAJNOŚĆ. Dopóki wyszukujesz frazę w małych plikach - wszystko jest ok. Problem zaczyna się kiedy preg_match musi przemielić cały plik. Dużo wydajniejszym i szybszym rozwiązaniem wtedy, jest strpos.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.