Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP?] Skrypt spr. czy doszło coś nowego na pocztę
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ripper
Witam,

Potrzebuję jakiegoś nakierowania lub ew. źródła gotowego (może być ew. o podobnym dzialaniu lub częściowe) na to, jak sprawdzić na serwerowej skrzynce (dostęp np przez IMAP) czy doszła nowa poczta względem poprzedniego spr. (np. uruchomiłbym co minutę skrypt, czy co kilka) i jeśli takową by znalazł, zwróciłby wszystkie tematy e-maili. Takie tematy skrypt wysłał by smsem na podany nr. (o ile są gdzieś jeszcze bramki sms nie wymagające weryfikacji kodem, sieć plus). Widziałem taką funkcjonalność na pewnym hostingu (płatną, tyle że korzystał z płatnych bramek), jako plugin do DirectAdmina, jednak interesuje mnie wykonanie czegoś takiego samemu za darmo (dla mnie nie musi korzystać z płatnych bramek, jeśli darmowe dają radę, opóźnienie rzędu nawet tych max. 5min nic mi nie zmienia).

Problemy - połączenie się przez PHP pod konto pocztowe (ten sam serwer) i zalogowanie, sprawdzenie poczty, wysłanie danych sms'em.

Nie proszę może o gotowca, bo nikomu się nie będzie chciało takiego czegoś robić, a wątpię aby istniało, ale samo nakierowanie jak miałbym to wykonać.

Wszelki sugestie mile widziane winksmiley.jpg

Pozdrawiam.
Hekko
1. imap_open - tu masz też trochę przykładów.
2. Sprawdzaj ilość wiadomości i tematy i gdzieś je zapisuj aby porównać przy kolejnym sprawdzeniu.
3. Dopisz warunek przy którym powiadomienie ma zostać wysłane.
Hekko
Zależy ile tego chcesz wysyłać w sumie. Przy większej ilości to tylko jakieś serwisy co oferują takie usługi z API, przy małych to bramki pozostają. Ewentualnie ak chcesz wysyłać do plusa to tam masz coś takiego, że wysyłasz maila na 486XXXXXXXX@text.plusgsm.pl.
Hekko
Tak, płatne. Np. http://serwersms.pl/www/info.php?id=58
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.