Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] projekt bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kociupk
obecnie pracuje nad projektem "katalog firm" i chce zeby jedna firma mogla dodawac wpisy do 5 branz i tu mam maly problem z zaprojektowaniem bazy danych.

tabele kategorii

kategorie
id | nazwa kategorii

kategorie2
id | id_kategorii | nazwa podkategorii

kategorie3
id | id_kategorii | id_podkategorii | nazwa podkategorii

glowna tabela to wszystkie dane firmy

i teraz sie zastanawiam czy zrobic osobna tabele branze do ktorej beda przepisywane branze do ktorych firma sie zapisala albo w glownej tabeli tam gdzie sa wszystkie dane firmy zapisuje glowna branze firmy w reszta w osobnej tabeli branze

tabela branze
id | id_firmy | id_kat_1 | id_kat_2 | id_kat_3

i tutaj pytanie do was ktory sposob jest lepszy i czy te rozwiazanie jest praktyczne zeby nie bylo pozniej problemu ze zliczaniem rekordow i wyswietlaniem firmy w danej branzy
Noidea
MySQL category tree
phpion
Zdecydowanie NIE. Projekt odpada.

categories: [id, parent_id, name, ...] - tabela kategorii, parent_id to id kategorii nadrzędnej
firms: [id, ...] - tabela firm
categories_firms: [category_id, firm_id] - tabela powiązań firma-kategoria

Legenda: klucz główny, klucz obcy.

Ograniczenie do X kategorii na firmę rób po stronie aplikacji (tj. dodawaj tylko X powiązań).
kociupk
cos mi sie tutaj nie zgadza albo zle zrozumialem w projekcie mam baze branz podzielona na nastepujace tabele w bazie danych
category
id | name
1 | budownictwo
2 | biuro

subcategory
id | id_category | name
1 | 1 | budownictwo usługi
2 | 1 | architektura

sub_subcategory
id | id_category | id_subcategory | name
1 | 1 | 1 | malowanie
2 | 1 | 1 | tapetowanie

i pozniej jak bede dodawal firme do odpowiedniej branzy czyli do tabeli category_firms to jak bede rozpoznawal ze to jest id kategorii a nie id podkategorii?

Noidea
Źle zrozumiałeś:

category
id | parent_id | name
1 | NULL | budownictwo
2 | NULL | biuro
3 | 1 | budownictwo usługi
4 | 1 | architektura
5 | 3 | malowanie
6 | 3 | tapetowanie
kociupk
jeszcze mam pytanie jakbym chcial zrobic ze firma dodaje jedna kategorie glowna a reszta to kategorie dodatkowe to ta kategorie moge dodac do tabeli ze wszystkimi danymi firmy czy do tabeli categories_firms?

acha i jak chce przypisac firme do danego wojewodztwa, powiatu i gminy to mam zrobic takie same rozwiazanie jak wyzej?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.