Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tylko godzina z rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
fiwus
Witam, mam taki problem, w moim systemie newsow, po dodaniu automatycznie dodaje sie data razem z godzina do bazy w formie, 2010-01-04 23:35:55, mam pytanie jak z tego, w wywolaniu rekordow wyciagnac godzine a co wazniejsze sortowac wg, godziny w aktualnym dniu od ostatnich do pozniejszych
np.

Dzisiejsze newsy
19:10 - blebleble
15:35- blebleble
10:00 - bleb;e

to co moze sie przydac, co wyciagnalem ze skryptu:

SQL przy instalacji

1. date varchar(32) NOT NULL DEFAULT '',

kod php przy dodaniu newsa

1. $query = "INSERT INTO $news_tbl VALUES(NULL, now(), '$title', '$text', '$textcd', 0, 1, 0, '', '$topic', '$nick', '$REMOTE_ADDR', $source)";
  2.  

gdzie now() dodaje wydaje mi sie wlasnie godzine z data,

prosze o pomoc, bede bardzo wdzieczny
mimol
ja bym proponował wrzucać do bazy date i godzine w postaci unixowej, potem to da się dużo prościej formatować
np
  1. echo date('G:H',$unix);
//wyświetla TYLKO godzine i minuty
gdzie $unix to data zapisana w postaci unixowej
Jak formatować date

Twoje zapytanie do bazy powinno wyglądać tak
  1. $now=date("U");
  2. $query = "INSERT INTO $news_tbl VALUES(NULL, $now, '$title', '$text', '$textcd', 0, 1, 0, '', '$topic', '$nick', '$REMOTE_ADDR', $source)";
fiwus
tylko jest taki problem, bo ja juz w tym systemie newsow mam ponad 1500 waznych newsow, i wolalbym cos z tym zrobic co mam niz tworzyc od nowa..

a z tego co mam teraz nic sie nie da zrobic
?
cojack
  1. SELECT EXTRACT( HOUR_MINUTE, date ) AS "dataNewsaJakoGoidznaMinut" ....
fiwus
a mozna prosciej?? bo ja jestem dopiero poczatkujacy
cojack
Pokaż zapytanie które pobiera z bazy danych newsy.

poza tym to
  1. date varchar(32) NOT NULL DEFAULT '',

powinno być typu TIMESTAMP a nie VARCHAR. A i default mógłbyś ustawić na NOW() i przy insercie omijasz te pole, podając kolumny do których wrzucasz dane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.