maly_swd
26.08.2010, 13:51:17
Witam.
Zastanawiam sie czy jest cos takiego aby zmusic MySQL do trzymania bazy (tabel) w pamieci.
Zalozmy, ze mamy b.duzo ramu i chcemy aby tabele (MyISAM) byly trzymane w pamieci (wiadomo duzo szybciej to dziala).
Jesli jest taka mozliwosc to co i gdzie ustawic aby MySQL przy starcie ladowal wszystkie tabele do pamieci.
ps. tabele (HEAP) odpadaja na ograniczenia i to ze po wylaczeniu/restarcie MySQL przepadaja.
pozdrawiam
wookieb
26.08.2010, 13:56:37
Tabel MyISAM nie można trzymać w pamięci. Jeżeli masz jakiś problem z optymalizacją wal na forum.
Musisz dokładniej opisać problemy abyśmy znaleźli dobre rozwiązanie.
maly_swd
26.08.2010, 14:34:33
z optymalizacja nie ma problemu, tylko mysle jak by to jeszcze przyspieszyc.
Mysql z tego co widze sam cechuje tabele w pamieci (te myisamowe tez).
tabele mam po ok 3GB kazda (3 tabelki) i troszke mniejszych i chcialem aby one sobie siedzialy w pamieci (bo tej mam duzo).
Chyba pobawie sie w przepisywanie tabel MyIsam -> HEAP
jak macie jakies rozwiazania to chetnie przetestuje.
ps. partycjonowanie juz mam i dobrze sie spisuje
wookieb
26.08.2010, 14:42:13
Tabele tymczasowe nie mają indeksów więc zapomnij o takim rozwiązaniu.
Jeżeli nie masz problemu z optymalizacją to nie wiem po co chcesz je tam przenieść.
Podejrzewam, że używasz myisam ponieważ wykorzystujesz wyszukiwanie pełnotekstowe a w takim przypadku zainteresuj się SPHINX-em albo MongoDB bądź innym nierelacyjnymi bazami danych.
yevaud
26.08.2010, 14:55:44
jesli wrzucisz tabele na jakis ramdysk to moze to i cos przyspieszy, ale jak cos padnie i bedziesz musial zresetowac serwer to mowisz danym dobranoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.