Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Zabezpieczenie] Brak dostępu dla jakichkolwiek botów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
matrik
Witam

Tak jak w temacie, jakim sposobem można zablokować dostęp do strony robotom skanującym stronę bez przymusowego wykorzystania blokowania adresów IP.
Np wrzuta blokuje pobieranie wyników przy zwykłym zassaniu treści przez funkcję file_get_contents lub curl bez grubego kodu.
Czy są zmienne, które istnieją na stałe? haha.gif - Chodzi mi tu o wartości, których nie da się nadpisać bez ingerencji w system operacyjny.
Coś jak rozróżnianie user_agent nie wchodzi w grę... łatwo można podmienić.

erix
Cytat
Czy są zmienne, które istnieją na stałe? - Chodzi mi tu o wartości, których nie da się nadpisać bez ingerencji w system operacyjny.

Nie. Otworzę telnetem połączenie do Twojego serwisu i będę klepał komendy protokołu HTTP, w życiu nie pomyślisz, że to człowiek pisał, a nie przeglądarka.

Zostaje tylko IP i regularna analiza logów. Niestety, to walka z wiatrakami, bo każdy bot można skonstruować tak, aby nawet udawał użytkownika z przeglądarką (np. obsługa JS - do tego bardzo fajnie się przydaje internet exploder, czy nawet losowe jeżdżenie kursorem po stronie).

Nie ma zabezpieczenia nie do obejścia, a już na pewno nie przed botami.
matrik
Hmm, szkoda, że to tak wygląda, ciekawe jak blokuje wrzuta wyświetlanie wyników, oczywiście nie chce pobierać wyników bo tworze własny serwis i interesuje mnie takie coś.
Tworząc dynamiczne treści - "jQuery > load" trzeba mocno optymalizować i zabezpieczać przed przeciążeniem serwerka.

Dzięki za Odp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.