Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połączenie z dwiema bazami jednocześnie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
foxbond
Jak w temacie:

Jak w PHP połączyć się z dwiema bazami, na dwóch różnych hostach jednocześnie??
Powiedzmy, że na jednej bardzo stabilnej umieszczę dane użytkowników, a na drugiej, szybkiej (mniej stabilnej) chat i pocztę

Potrzebuję takie rozwiązenie ponieważ na tej pierwszej mam ograniczenie 50k połączeń z bazą, a mój prawie, że maksymalnie zoptymalizowany kod przy 8 użytkownikach zużywa ten limit.

Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Znalazłem stronę na której jest to opisane, ale to strona płatna aaevil.gif
wookieb
No i tutaj kłania się problem wielu programistów, którzy uważają, że w aplikacji potrzebują tylko i wyłącznie jednego połączenia z bazą danych i omijają to na 150 różnych sposobów utrudniając sobie w ten sposób życie... (uwaga nie kierowania do autora tematu)

Zależy czego używasz. Jeżeli PDO (lub klasy mysqli) to każdy nowy obiekt PDO reprezentuje połączenie z bazą danych. Więc wystarczy, że utworzysz jego 2 egzemplarze dla każdego połączenia.

Jeżeli używasz funkcji z rodziny mysql_* to każda taka funkcja zwraca identyfikator połączenia, który następnie przekazujesz jako drugi parametry do funkcji mysql_query
foxbond
Cytat
Jeżeli PDO (lub klasy mysqli) to każdy nowy obiekt PDO reprezentuje połączenie z bazą danych. Więc wystarczy, że utworzysz jego 2 egzemplarze dla każdego połączenia.

Chyba tak właśnie zrobię, w moim wypadku to będzie najwygodniejsze rozwiązanie.
Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.