Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Aktualizacja wylosowanego rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
sebekzosw
Może to tak żałośnie śmiesznie brzmi, ale chce za pomocą jednego zapytania zaktualizować w bazie wylosowany rekord, oto przykład losowania mojego:

1. SELECT *
  2. FROM `konta`
  3. WHERE `konto_zajete` =0
  4. ORDER BY RAND()
  5. LIMIT 1

i zrzut bazy danych:

1. --
  2. -- Struktura tabeli dla `konta`
  3. --
  4.  
  5. CREATE TABLE `konta` (
  6. `konto_id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT COMMENT 'id konta',
  7. `konto_login` text collate utf8_polish_ci NOT NULL COMMENT 'login do konta',
  8. `konto_haslo` text collate utf8_polish_ci NOT NULL COMMENT 'hasło do konta',
  9. `konto_zajete` int(1) NOT NULL DEFAULT '0' COMMENT '0 - konto wolne, 1 - konto przydzielone',
  10. `konto_wlasciciel` text collate utf8_polish_ci NOT NULL COMMENT 'właściciel konta',
  11. `konto_data_sprzedarzy` int(11) NOT NULL COMMENT 'data sprzedaży konta',
  12. PRIMARY KEY (`konto_id`)
  13. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=3 ;

Chcę, aby przy wylosowaniu rekordu aktualizowało od razu pole `konto_zajete` na '1' i chciałbym aby to w jednym zapytaniu było smile.gif
gothye
  1.  UPDATE konta SET konto_zajete=1 WHERE konto_zajete=0 ORDER BY RAND() LIMIT 1 
sebekzosw
nie oto mi chodzi... chce mieć możliwość wylosowania, zaktualizowania i wyświetlenia danych o koncie za pomocą jednego zapytania ;d

połączenie select z update
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.