Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [?] Używanie czcionki niezainstalowanej u usera na stronie www
Forum PHP.pl > Forum > PHP
no-scared
Witajcie

Temat dotyczy możliwości używania czcionek niezainstalowanych w komputerze użytkownika na swojej stronie www. Czy znacie jakieś sposoby na rozwiązanie tego problemu? Czytałem coś na necie i po drodze spotkałem się z jednym sposobem ale... to było łączenie flasha, js + czegoś jeszcze co się mijało z celem. Tak więc znacie jakieś sposoby? może jakoś samym JS da się to zrobic?

Czekam na odpowiedzi. Pozdro.
pgrzelka
zawsze możesz w photoshopie obrazek zrobić smile.gif
no-scared
Cytat(maly_swd @ 26.05.2009, 00:27:00 ) *

maly_swd... to jest wlasnie to co mowilem o polaczeniu flasha i js... szukam innych sposobow.

Czekam na dalsze odpowiedzi.
maly_swd
nie ma innych skutecznych... tzn sa skrypty ktore przez GD renderuja obrazki.. i jeden sposob z konwerjsa ttf do jakiegos tam formatu i osadzania w pliku (ale to slabo dziala).
zegarek84
Cytat(no-scared @ 25.05.2009, 23:47:53 ) *
...
może jakoś samym JS da się to zrobic?

da się zrobić samym JS'em - najprostsza droga to zrobić obrazkowe czcionki a potem przy pomocy JS'a wypełniać div'a obrazkami odpowiadającymi danej literze
woj_tas
A może SVG?
zegarek84
svg jest swietnym pomysłem no ale niestety IE nie jest niszową przeglądarką a nawet w IE8 nie wprowadzili obsługi SVG - co prawda jest projekt google zamiany grafiki 2D wykonanej w svg przy pomocy js na VML (nie testowałem osobiście) no i są jakieś pluginy dla IE ale...
woj_tas
Cytat(zegarek84 @ 26.05.2009, 08:29:48 ) *
svg jest swietnym pomysłem no ale niestety IE nie jest niszową przeglądarką a nawet w IE8 nie wprowadzili obsługi SVG - co prawda jest projekt google zamiany grafiki 2D wykonanej w svg przy pomocy js na VML (nie testowałem osobiście) no i są jakieś pluginy dla IE ale...

No tak, ale można przekonwertować SVG np na PNG. A z tym IE już sobie poradzi.
maly_swd
IE tez ma problem z PNG:) - nawet ie8 nie do konca radzi sobie z tym formatem
no-scared
Tak, tylko że ja właśnie w tym momencie mam czcionki jako obrazki... i pytam, bo właśnie chce to zmienić biggrin.gif
zegarek84
podmieniając tekst na obrazki będziesz miał co prawda obrazki ale bedziesz dalej SEO jeśli o to Ci chodzi gdyż google będzie widziało tekst (google nie widzi działań js) - a jeśli chcesz umożliwić kopiowanie tekstu to chyba najlepszym kompromisem będzie dołożenie jakiegoś przycisku po naciśnięciu którego np. pojawi się pole tekstowe z tym właśnie textem...

jednak na upartego możesz jeszcze tak zagniździć czcionki zewnętrzne których kroju Ci nie skopiują (nie kożystałem z tego - ale dodam że czcionki nie są kompatybilne)
tutaj dam nakierowanie na dosyć interesujące materiały i dalej sprubuj iść tym tropem przez google:
WEFT - zagnieżdżanie czcionek - w sumie chyba o to Ci chodziło, no ale nie ma rozwiązań ilealnych
jajcarzd1
Cytat(no-scared @ 25.05.2009, 23:47:53 ) *
Witajcie

Temat dotyczy możliwości używania czcionek niezainstalowanych w komputerze użytkownika na swojej stronie www. Czy znacie jakieś sposoby na rozwiązanie tego problemu? Czytałem coś na necie i po drodze spotkałem się z jednym sposobem ale... to było łączenie flasha, js + czegoś jeszcze co się mijało z celem. Tak więc znacie jakieś sposoby? może jakoś samym JS da się to zrobic?

Czekam na odpowiedzi. Pozdro.

Ja jeśli mam tekst dynamiczny i czcionkę niestandardową to wykorzystuję generowanie obrazka przez GD w php. Do obrazka dodatkowo atrybuty alt i title, które zawsze się przydadzą przy pozycjonowaniu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.