Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] litera "ó"
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
banki
Witam, mam problem z którym nie mogę sobie poradzić.

Gdy z poziomy php chcę dodać pewną treść do mysql poprzez jakiś tam prosty formularz, nie wyświetla mi literki "ó", co gorsze, wraz z literką "ó" znika mi dalsza część treści. np. jeśli chcę dodać "dzisiaj mój wujek..." to do bazy przechodzi tylko "dzisiaj m". Gdy zmieniałem kodowanie na inne niż utf8 to zamiast "ó" dawało "?" ale to odpada, powinno działać dobrze z tym "ó" a nie działa.
Natomiast gdy ręcznie do mysql wpisze óóó to doda się, i potem wyświetli na stronie.
erix
A przeczytałeś wątki dotyczące kodowania w mysql na tym forum? Było sporo już takich tematów. winksmiley.jpg
banki
nie znalazłem takiego samego przykładu
erix
Ale dotyczących kodowania jest masa. Rozwiązanie problemu analogiczne.
banki
tyle czasu już szukam rozwiązania, nie jest to takie proste, o kodowaniu przeczytałem już niejedno i za każdym razem gdy coś zmieniam to błąd nadal występuje. tylko dla literki "ó"
erix
Może podaj, jak zestawiasz połączenie ze skryptu, jakie parametry masz w PMA oraz jakie kodowanie w bazie?
banki
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

a z tymi parametrami pma nie wiem, nie wiem co to jest, skrypt mam gotowy i nie działa, jest to php classified

erix
Masz zaraz po uruchomieniu PMA, w głównym oknie system połączeń dla mysql, czy coś takiego.
banki
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

System porównań dla połączenia MySQL: UTF8_Unicode_ci
Pilsener
Musisz mieć identyczne kodowanie:
- w bazie
- w tabeli tej bazy
- w polu tej tabeli
- przy połączeniu z tą bazą
- i na stronie, z której wprowadzasz informacje do bazy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.