serwin
26.02.2009, 22:27:56
witam!
od razu mowie ze mam pierwszy raz stycznosc z systemem cron'a. mam zainstalowany ten system na serwerze dedykowanym i jest tam opcja gdzie wpisuje date plik itd. noi wywoluje sie wunkcja o danej porze, no ok. ale jak zrobi jezeli jakis uzytkownik w moim serwisie sam sobie zatwierdzi o jakiej porze i jaka funkcja ma byc wykonana, jak mam to zrobic zeby polączyc sie z cron'em przez pliki?
c3zi
26.02.2009, 23:46:10
Nie do końca rozumiem Ciebie. Przecież zadania w cronie ustawiasz Ty, nie użytkownik jakiegoś serwisu, on nie ma prawa tego zrobić, chyba że zrobisz specjalne api/formularz/cokolwiek dla niego ...
serwin
26.02.2009, 23:48:43
ale mi chodzi ze ozytkownik ustawia sobie na okreslony czas wykonanie jakiegos zadania np wyslanie meila do kogos o konkretnej godzinie i schodzi z komputera a ten mail sam sie wysyla za pomoca cron'a chyba ze jest jakis lepszy sposob...
blooregard
26.02.2009, 23:56:58
Czyli chyba chodzi o coś takiego:
- Ty w cronie ustawiasz sobie, że np. co minutę uruchamia się skrypt sprawdzający, czy któryś z userów czegoś sobie nie zaplanował (np. pobiera z bazy danych zadania z aktualnym czasem, mieszczącym się w przedziale pomiędzy obecnym a poprzednim wywołaniem skryptu z cron'a)
- jesli coś takeigo znajdzie, na podstawie innych parametrów z danego rekordu (np. url do skryptu wysyłającego maile oraz ID tego maila zapisanego wcześniej przez usera) wykonuje zadaną akcję
Czyli:
1. user o 14:00 pisze maila, zapisuje go (mail idzie do tabeli MAILS, ma nadany ID powiedzmy 123)
2. user ustawia, że mail ma się wysłac o 19:45 (zapis do bazy, tabela CRONJOBS: | time: 19:45 | job: send_mail.php | id: 123 |
3. wykonujący się co minutę skrypt (uruchamiany przez crona) o 19:45 pobiera powyższy rekord z bazy i wykonuje zadaną akcję (inkluduje sobie pliczek send_mail.php, w którym jest juz f-cja pobierająca dane maila o ID = 123 (adres, nagłówki, treść itp., zapisane wcześniej w tabeli MAILS) i wywołuje mail()
O to chodzi?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.