Mam stronę na phpnuke.
I jest możliwość dodawania kawałów.
Chcę, aby na stronie głównej były losowo one wyświetlane..
Napisałem coś takiego:
<?php $zapytanie = "select * from nuke_poems where poemid=$losowa"; // przypisuje do zmiennej tresc zapytania { $content = "" . $odpowiedz['poem'] . " "; // wyswietla odpowiedz i przypisuje ja do content ktory odpowiada za } // wyswietlenie odpowiedzi w odpowiednim bloczku ?>
Lecz to było w przypadku, gdy w bazie było 287 kawałów..
Lecz z dnia na dzień jest więcej..
Jak zrobić, abym nie musiał codziennie zmieniać
Kod
$losowa = rand(1, 287);
na wyższą wartość, tylko było to robione automatycznie?
Baza wygląda tak:
-- -- Struktura tabeli dla `nuke_poems` -- CREATE TABLE `nuke_poems` ( `poemid` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `author` varchar(100) NOT NULL, `email` varchar(100) NOT NULL, `date` datetime DEFAULT NULL, `name` varchar(100) NOT NULL, `cat` varchar(10) NOT NULL, `poem` text NOT NULL, `rating` varchar(100) NOT NULL DEFAULT '0', `ratingtot` varchar(100) NOT NULL DEFAULT '0', `hits` int(100) NOT NULL DEFAULT '0', `ratings` varchar(10) NOT NULL, UNIQUE KEY `id` (`poemid`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=436 ; -- -- Zrzut danych tabeli `nuke_poems` -- INSERT INTO `nuke_poems` VALUES(1, 'Metallica', 'm@interia.pl', '2004-08-07 16:41:34', 'Jagiełło', '6', 'Tata krzyczy na Jasia: <br />\r\n- I znów pała z historii!! <br />\r\n- Tato, to przez Jagiełło!! <br />\r\n- To nie zadawaj się więcej z takim łobuzem!! ', '34', '7', 173, '4.85714285'); INSERT INTO `nuke_poems` VALUES(2, 'Metallica', 'm@interia.pl', '2004-08-07 16:41:34', 'KOT', '15', 'Jasio idzie z mamą (blondynką)i zauważył kota. Pyta się mamy czy to kot, czy kotka, a ona na to: <br />\r\n- Jasiu, to kot. Nie widzisz, że ma wąsy... ', '22', '4', 184, '5.5');
Oczywiście jest tam więcej wpisów ( nie tylko 2 )