No wiec problem polega na tym iz mam tabele z 16000 wpisow, stworzona przez inna osobe. Ta osoba w kilku polach zamiast ustawic wstawianie ID ustawila wstawianie Nazw... Ja teraz podzielilem i stworzylem nowe tabele, odzielajac takie rzeczy jak produkt grupy, produkt rodziny, i produkt producent no i sam produkt.
Chodzi o to by zaptaniem sql skopiowac produkty i wstawic zamiast nazwy grupy czy producenta czy rodziny jej id.
Doszedlem do czegos takiego :
[sql:1:eac9827c06]
SELECT prnumer, praktywny, CASE WHEN prproducent = Produkty_producent_nazwa THEN Produkty_producent_id END , prnazwa, CASE WHEN prgrupa = Produkty_grupy_nazwa THEN Produkty_grupy_id END , CASE WHEN prrodzina = Produkty_rodziny_nazwa THEN Produkty_rodziny_id END , prpartnumber FROM produkty JOIN sp_produkty_producenci JOIN sp_produkty_grupy JOIN sp_produkty_rodziny WHERE prnumer < 5000;
[/sql:1:eac9827c06]
no ale niezabardzo dziala. Kopiuje tak jak trzeba dopuki id jest 1. Ma ktos jakis pomysl co robie nie tak ? (znaczy domyslam sie ze chodzi o jakis rodziaj incrementacji badz wyciagniecia id zaleznie od nazwy, ale juz tego nie wiem jak dokonac. A w manualu nie znalazlem nic na ten temat.