Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopiowanie tabeli...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
stach
No wiec problem polega na tym iz mam tabele z 16000 wpisow, stworzona przez inna osobe. Ta osoba w kilku polach zamiast ustawic wstawianie ID ustawila wstawianie Nazw... Ja teraz podzielilem i stworzylem nowe tabele, odzielajac takie rzeczy jak produkt grupy, produkt rodziny, i produkt producent no i sam produkt.

Chodzi o to by zaptaniem sql skopiowac produkty i wstawic zamiast nazwy grupy czy producenta czy rodziny jej id.

Doszedlem do czegos takiego :

[sql:1:eac9827c06]
SELECT prnumer, praktywny, CASE WHEN prproducent = Produkty_producent_nazwa THEN Produkty_producent_id END , prnazwa, CASE WHEN prgrupa = Produkty_grupy_nazwa THEN Produkty_grupy_id END , CASE WHEN prrodzina = Produkty_rodziny_nazwa THEN Produkty_rodziny_id END , prpartnumber FROM produkty JOIN sp_produkty_producenci JOIN sp_produkty_grupy JOIN sp_produkty_rodziny WHERE prnumer < 5000;
[/sql:1:eac9827c06]

no ale niezabardzo dziala. Kopiuje tak jak trzeba dopuki id jest 1. Ma ktos jakis pomysl co robie nie tak ? (znaczy domyslam sie ze chodzi o jakis rodziaj incrementacji badz wyciagniecia id zaleznie od nazwy, ale juz tego nie wiem jak dokonac. A w manualu nie znalazlem nic na ten temat.
stach
[sql:1:0e62d2001c]INSERT INTO sp_produky (Produkt_id, Produkt_aktywny, Produkt_producent_id, Produkt_nazwa, Produkt_grupa, Produkt_rodzina, Produkt_partnumber) SELECT pr.prnumer, pr.praktywny, prpr.Produkty_producent_id, pr.prnazwa, prgr.Produkty_grupy_id, prrd.Produkty_rodziny_id, pr.prpartnumber
FROM produkty pr, sp_produkty_rodziny prrd, sp_produkty_producenci prpr, sp_produkty_grupy prgr
WHERE prnumer < 5000 AND pr.prrodzina = prrd.Produkty_rodziny_nazwa AND pr.prgrupa = prgr.Produkty_grupy_nazwa AND pr.prproducent = prpr.Produkty_producent_nazwa;[/sql:1:0e62d2001c]

Dzieki heniek biggrin.gif/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.