Witam.
Mam kilka problemow z WAMPem, a dokladnie z polaczeniem z baza za pomoca konsoli mysql, a dokladniej to chodzi juz nawet o samo zalogowanie danego uzytkownika za pomoca konsoli. Korzystam z WAMPA, wchodze od razu w 'konsola mysql'. I teraz zaczynaja sie problemy. Gdy wchodzo od razy pytaja mnie o haslo, czy mozna byc tylko rootem jesli tak bezposrednio wchodzi sie do konsoli? czy zeby zalogowac sie jako inny uzytkownik musze wejsc normalnie w linie polecen windows i polaczyc sie poprzez odpowiednie komendy (mam na mysli mniej wiecej connect nazwa_bazy -u user -p i potem password - nie pamietam skladni ale na pewno wiecie o czym mowie). Czy po zalogowaniu sie juz do tej konsoli jako root (bo inaczej nie potrafie, nie moge wpisac nazwy uzytkownika i potem podac hasla) moge zmienic uzytkownika (cos w rodzau switch user, jestem rootem ale to tylko na potrzeby zalogowania sie bo konsola nie pyta mnie w ogole o usera tylko od razu o haslo [rozumiem ze dla roota] ale potem chcę pracowac z baza juz jako normalny uzytkownik, np 'pawel'). Wiem ze pewnie to proste pytanie ale troszke irytuje mnie to ze nie mgoe sobie z tym poradzic a nie chce tworzyc bazy poprzez myAdmina, chce tworzyc ja tak jak zawsze, normalnie, tekstowo;-/.
Po zalogowaniu sie jako odpowiedni uzytkownik poprzez usage bede mogl pracowac jako odpowiedni uzytkownik, chociaz po tych podstawowych problemach ktore mam juz nawet w to watpie;-/.
I jeszcze jedno: zmienilem 2 linijki w pliku config.inc.php:
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; // MySQL user
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'cos'; // MySQL password (only needed
// with 'config' auth_type)
Na konsole to w ogole nie wplywa, wpisze cos gdy pyta o haslo i konsola nagle sie zamyka, zreszta zawsze sie zamyka jak nie wcisne <ENTER>, moze mi ktos pomoc i wytlumaczyc to jasno w kilku zdaniach?:-(
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz:-).

Edytowana czesc:
zauwazylem ze te 2 linijki wplywaja tylko na zarzadzanie poprzez php my admin, tzn jesli ustawie logowanie na haslo w tym pliku to nie moge si dostac do panelu administracyjnego... i tu znowu pytanie: to dlaczego panel administracyjny nie pyta mnie jakos o haslo czy uzytkownika (jesli zamiast 'root' w tym pliku ustawie '') tylko od razu zabroniony dostep i koniec:-(.

kolejna edycja:
Sprawe logowania jako root z odpowiednim haslem juz rozwiazalem sam poprzez zabawy w phpmyadmin i config.inc.php. Najwazniejsze pytanie: jak zalogowac sie poprzez konsole mysql jako inny uzytkownik niz root!