![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie
![]() Ostatnio postanowiłem skorzystac w swoich projektach z edytorow wysywig, pobrałem tinyMCE ale jak się okazało on nie jest wcale taki tiny ;] Postanowilem napisać cos swojego i po tygodniu z hakiem powstal mini edytor http://janowlubelski.org/handyeditor/ Biorąc pod uwage ze ma 20x(300 linijek) mniej kodu niz tinyMCE(7tys linijek) myślę że się opłacało. Algorytm nie gubi sie w przypadku kodu napisanego przy pomocy styli(taki generuje fx) jak i zwyklego znacznikowego(ie, opera). Pozostaje jeszcze obsługa obrazków ale do tego już uzyje php aby uploadowac pliki na serwer. Czekam na opinie, komentarze. ps. wiem ze kod sie nie validuje ale to wina iframu. <object> nie jest poprawnie obslugiwany przez ie a kod javascript odpowiedzialny za dynamiczne generowanie ramki jeszcze nie jest gotowy ![]() -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla mnie bomba
![]() Przydaloby sie tylko aby kontrolki sie "zaciskały" tzn jezeli zaznaczysz pogrubiony text, to zeby literka B sie jakos zaznaczyła ![]() I jeszcze przydaloby sie mozilosc ustawienia palety kolorow. Z reguły taka ilosc jak teraz jest zbedna. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja pierdziu
![]() Takiego czegoś szukałem... Jaka licencja? ![]() -------------------- Jabber/E-Mail: dominiksokal[at]gmail.com | GG: #3795571
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@menic: dzięki pomyślę nad wciskaniem przycisków, będzie z tym troche zachodu ale myślę ze da rade to napisać
![]() ![]() @sokal: Narazie licencji jako takiej nie ma, nie myslalem jeszcze o tym, ale jesli nie planujesz stworzyc systemu z darmowymi blogami to mozesz smialo uzywać ![]() -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie super, mam nadzieję, że mogę używać w moich aplikacjach ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ooo, ladny, tworzylem cos takiego kiedys:)
Uwag mam kilka: - zauwaz ze rozne przegladarki generuja rozny kod HTML przy pomocy powyzszego edytorka, lepiej moze zastosowac do wszystkich ten sam sposob generowania, poprzez wylaczenie styli, a pozostanie przy prostych znacznikach: <b> <font> itp (np. w IE generuje znacznik <blockqoute> a w FF <div>) - tutaj masz jak powinno sie odwolywac do js (zaden java script:nazwa() i onclick tez odpada) - http://domscripting.com/presentations/wd06...nobtrusive.html - stosowanie "dodaj tabulator" w IE przesuwa calosc -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<br style="color: rgb(255, 204, 153);"> hmm style dla br?
![]() Troche dziwnie to wygenerowało |
|
|
![]()
|
|
Uwag mam kilka: - zauwaz ze rozne przegladarki generuja rozny kod HTML przy pomocy powyzszego edytorka, lepiej moze zastosowac do wszystkich ten sam sposob generowania, poprzez wylaczenie styli, a pozostanie przy prostych znacznikach: <b> <font> itp (np. w IE generuje znacznik <blockqoute> a w FF <div>) - tutaj masz jak powinno sie odwolywac do js (zaden java script:nazwa() i onclick tez odpada) - http://domscripting.com/presentations/wd06...nobtrusive.html - stosowanie "dodaj tabulator" w IE przesuwa calosc 1. Firefox generuje style i dla mnie takie rozwiązanie jest najfajniejsze dlatego nie przekladam tego na znaczniki proste. Tj. zamiana nastepuje ale tylko wtedy gdy kod ze stylami zostanie zaladowany w IE/Operze ktore nie potrafią odczytać cssa. Tak wiec nie ma obawy ze jakikolwiek wygenerowany kod nie zostanie ponownie odczytany przez edytor. 2. Dzięki napewno to zastosuję ale to bardziej kosmetyka, narazie musze zadbać aby to działało ![]() 3. Huh, węsze bład IE, będę musiał o tym poszukać na google <br style="color: rgb(255, 204, 153);"> hmm style dla br? ![]() Troche dziwnie to wygenerowało Dzieki za spostrzegawczość, silnik gecko generuje takie glupoty. Dodalem filtrowanie parametrow znacznika <br /> ;] -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 10.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale cacuśne
![]() ![]() -------------------- :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@SHiP no genialny bez zbednych fajerwerkow kawal dobrej roboty i przylaczam sie do pytania jednego z poprzednikow czy mozna to stosowac w naszych aplikachach??
edit:// jak wpisuje odnosnik to sie nie pojawia Ten post edytował skowron-line 20.05.2007, 20:46:49 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj jeszcze, żeby jakoś odznaczało, który toolbutton jest wciśnięty
![]() Także poproszę o pytanie, czy można go wykorzystać w swoich aplikacjach ![]() 8/10 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyjemnie to wygląda i do podstawowych czynności edycyjnych się nadaje
![]() Chwalisz się że jest masz wielokrotnie mniej kodu od tinyMCE. Porównanie według mnie całkiem nietrafne, dlaczego ? Wystarczy spojrzeć na listę features tinyMCE, jakie ma możliwości. Niemniej fajna sprawa taki swój mały edytorek, jeśli zaczniesz go rozwijać, to w przyszłości ciekawy projekt może z tego wyjść ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2005 Skąd: kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brawo! świetnie się prezentuje .. oby tak dalej
![]() -------------------- http://blog.widmogrod.info
KontorX – rozszeżenie bibliotek Zend Framework - http://code.google.com/p/kontorx/ KontorX – przykłady - http://kontorx.widmogrod.info Cappuccino Framework - http://wiki.widmogrod.info/cappuccino |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo fajne, ale jeśli nie wyjdzie na LGPL, tylko na GPL to po prostu większość osób tego nie użyje ;]
Ten post edytował sf 21.05.2007, 15:44:44 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
@SHiP no genialny bez zbednych fajerwerkow kawal dobrej roboty i przylaczam sie do pytania jednego z poprzednikow czy mozna to stosowac w naszych aplikachach?? Dodaj jeszcze, żeby jakoś odznaczało, który toolbutton jest wciśnięty ![]() Także poproszę o pytanie, czy można go wykorzystać w swoich aplikacjach ![]() Co do uzytkowania - jak już wspomnialem nie jestem pewny co do licencji jaką wybiorę ale jesli nie tworzysz systemu darmowych blogow typu jogger.pl, bblog.pl, wordpress.com czy cos takiego to mozesz smialo korzystac i dołączac do swoich projektów. Po prostu sam planuję cos takiego wypuścić niebawem i nie chce aby mi tu konkurencja z moich pomysów czerpała ^^ Nad wciskaniem właśnie pracuję ![]() Dzięki za liczne komentarze Cytat("revyag") Chwalisz się że jest masz wielokrotnie mniej kodu od tinyMCE. Porównanie według mnie całkiem nietrafne, dlaczego ? Wystarczy spojrzeć na listę features tinyMCE, jakie ma możliwości. Dlatego to jest edytor dla tych których zaawansowane opcje rysowania są zbędne. Ten post edytował SHiP 21.05.2007, 15:07:46 -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Co do uzytkowania - jak już wspomnialem nie jestem pewny co do licencji jaką wybiorę ale jesli nie tworzysz systemu darmowych blogow typu jogger.pl, bblog.pl, wordpress.com czy cos takiego to mozesz smialo korzystac i dołączac do swoich projektów. Po prostu sam planuję cos takiego wypuścić niebawem i nie chce aby mi tu konkurencja z moich pomysów czerpała ^^ W takim razie, czy mogę prosić a jakąś paczuszkę tgz z handyEditor? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
@tiraeth
![]() (aby pobrac tekst, przed wyslaniem wystarczy wywolac funkcję handyEditor.getSource(); ktora zwraca gotowy kod html) Przy okazji zebralem do kupy to co montowalem przez ostatnich kilka dni, mianowicie obsluge obrazkow ![]() Nowa wersja pod tym samym adresem - http://janowlubelski.org/handyeditor/ Niestety floatowanie obrazkow i tekstu lekko sie gubi, ponadto wpisanie tekstu za obrazkiem w operze jest praktycznie niemozliwe ;/ Wciskanie lekko poczeka ![]() --- Witam, to znowu ja ![]() Paczka do pobrania: http://www.srodek.fc.pl/files/handyeditor-1.0.tar.gz Nowa wersja pod tym samym adresem - http://janowlubelski.org/handyeditor/ Wszelkie informacje na temat licencji(jednak wybralem CC), znanych bledow itp. pod odnosnikiem. Ten post edytował SHiP 26.05.2007, 23:29:32 -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest coś. GRATULACJE!! Napewno użyje
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
świetne narzędzie
lekkie, szybko wszystko elegancko działa. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajne i ladne
![]() Aczkolwiek przydaloby sie wyrzucic onclicki z dokumentu i takie tam, ale to bylby juz szczyt pedantyzmu ![]() -------------------- Praktyczne wprowadzenie do JavaScript dla poczatkujacych!
Simplicity of web programming - ferrante.pl blog Functionite - szkolenia JavaScript |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 04:43 |