![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ,właśnie próbuje zrobić swój pierwszy sklep internetowy, mam taki problem że nie wiem za bardzo jak zaprogramować jedna rzecz mianowicie chodzi mi o zniżki dla klientów w niektórych portalach stali klienci dostaja kody rabatowe, czy ktoś ma pomysł jak to powinno wyglądać ,np tabela kody umieszczona w bazie danych powiazana relacją jeden do jednego z klientami??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to kody to po co relacja?
Zasada działania takich kodów to: 1. generujesz kod i wrzucasz go do bazy ze statusem "niewykorzystany" (możesz dać też datę ważności) 2. dajesz komuś kod 3. ktoś ma kod i wpisuje go przy zamówieniu - sprawdzasz czy masz w bazie taki kod, ze statusem niewykorzystany i nie upłynięto datą ważności - jeśli jest taki to go zużywasz i zaznaczasz jako "użyty" Koniec... Po co tu jakieś relacje? -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok , ale może być w bazie tabela nie powiązana z żadną inna tabelą
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok , ale może być w bazie tabela nie powiązana z żadną inna tabelą ? Może być. W końcu w bazie może być tylko jedna tabela, więc nie ma z czym ją powiązać. Najlepiej zmień status kodu na wykorzystany, zachowaj datę użycia oraz powiązanie z zamówieniem dla którego został użyty. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podłączę się do wątku. Czy przy uwzględnieniu np rabatu ceny warto w osobnej kolumnie kodów dodać wartość "procentową", np. 20 i od wartość zamówienia odjąć te 20% i w tabeli zamówień dla poszczególnego zamówienia zamieścić informację, że został użyty rabat? Może by tutaj dać relację zamówienie - kod? :-)
-------------------- Nie obrażę się, jeśli za udzieloną pomoc odwdzięczysz się klikając w "Pomógł" :).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up Jak najbardziej tak - o to w tym chodzi. Kod z określeniem swojego działania (kwoty lub procentu rabatu) jak najbardziej powinien być tak zapisywany i może być powiązany z zamówieniem - powinien nawet.
@autor Jeśli chodzi o generację takich kodów - to zależy od Ciebie bo opcji jest meeeega wiele. Mogą to być kody w stylu: 1. Jakieś słowa kodzik, kodzik2, kodzik3, tygrys, komputer - cokolwiek... Nie sprawdzi się to jednak bo można próbowac te kody odgadnąć... 2. Liczby (mój wybór) proste kody na zasadzie: 12345/78965 lub 13/9876543 itp... Generacja jest dość prosta dla kodu o przykładowym szablonie CCCC/CCCCC: należy pamiętać tylko, że kod może się powtórzyć. 3. Kilka literek/znaków: abc13kjer, 1koin4bjk itp... generacja:
także trzeba pamiętać o powtórzeniach. 4. wykorzystanie funkcji skrótu i tym podobnych wykorzystanie MD5, SHA1 i podawanie kodów w całości lub jakiejś ich części. Do wyboru do koloru ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 08:27 |