![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcialbym sie dowiedziec czy mozna jakos sprawdzic czy pole w tabeli jest puste bez jego pobierania... Chyba niezbyt jasno to sprecyzowalem... Moze przyklad:
Mam tabele, ktorej jedno z pol jest typu TEXT. Chodzi mi teraz o to, ze przy wczytywaniu calej tej tabeli do jakiejs tam tablicy w php chcialbym oszczedzic troche pamieci. Nie potrzebuje odczytywac zawartosci tego pola tekst - musze tylko wiedziec czy jest lub nie jest NULL. Czy da sie to jakos zrobic na etapie zapytania? -------------------- "Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wątpie by sie dało sprawdzić czy coś jest czy nie..
P.S. A wiedziałbyś kto dzwoni na komórke bez identyfikacji rozmówcy? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
operatory porownania
[sql:1:7a23777a26]IS NULL[/sql:1:7a23777a26] [sql:1:7a23777a26]IS NOT NULL[/sql:1:7a23777a26] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2004 Skąd: Ziemia Giżycka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że taki zapytanie może zadziałać:
[sql:1:cb901f7fea]SELECT * FROM tabela WHERE id=4 AND pole IS NOT NULL[/sql:1:cb901f7fea] lub też [sql:1:cb901f7fea]SELECT * FROM tabela WHERE id=4 AND pole != 0 [/sql:1:cb901f7fea] -------------------- My name is Luke... Lucky Luke
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obawiam sie, ze nie zostalem zrozumiany. Konkretnie:
Tabela: Nr | Tytul | Zawartosc Nr - klucz podstawowy Tytul - varchar[30] Zawartosc - text Takich wpisow mamy przykladowo 100. W odpowiedzi na zapytanie chce otrzymac wszystkie Tytuly z tym, ze przy ich wypisywaniu bedzie nastepujaca zasada (dla uproszczenia): Jesli rekord zawiera cos w polu Zawartosc to Tytul zostanie wypisany boldem, jesli pole Zawartosc jest puste to Tytul zostanie wypisany normalna czcionka... No i teraz chodzi mi o to, ze nie chce pobierac do tablicy wszystkich pol Zawartosc bo sa mi one niepotrzebne a dodatkowo zasmica pamiec. Potrzebuje tylko informacje czy sa one puste czy nie... Mam nadzieje, ze teraz bedzie to bardziej klarowne ![]() -------------------- "Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
[sql:1:c5429e8986]SELECT id, tytul, IF( Zawartosc IS NULL , 0 , 1 ) as kolumna_null,
IF( Zawartosc = '' , 0 , 1 ) as kolumna_Not_Null[/sql:1:c5429e8986] -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.05.2025 - 07:01 |