![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam takie pytanie, otoz ustawialem do tej pory kodowanie na iso, lecz pomyslalem ze powszechnie stosuje sie utf-8 to i ja przejde. problem polegal na tym ze konwertujac pliki w notatniku pojawily mi sie bledy typu headers already sent, po przekonwertowaniue kED do UTF jest w porzadku, czy uwazacie ze w jakiejs kwestii technicznej moga wystapic bledy (krzaczki) ? a jeszcze pytanie odnosnie bazy, baza tez byla w iso i zeby ja przekonwertowac do utf to musze cos w niej zmieniac oprocz kodowania?? EDIT przy wyciaganiu z bazy pojawiaja mi sie krzaczki a sa polskie litery w bazie :/ i kodowanie utf8 Ten post edytował lnn 1.02.2010, 00:37:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiętaj, aby dokument (plik php) był również kodowany w utf-8. Tutaj masz dobry artykuł na ten temat.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pedro84 linki do zewnetrznych stron podajemy w code, taki sposób wstawiania linku jest niezgodny z regulaminem.
Jeśli chodzi o kodowanie plików. nie możesz używać notatnika, totatnik koduję do cp-1250(Windows) kodowanie standardowe w windows. Ja do kodowania utf-8 używam eclipse for php i nie narzekam. Natomiast jeśli chodzi o bazę danych.. Musisz bazę stworzyć z domyślnym kodowanie utf8 oraz tabele jak i pola porównywać metodą utf8_polish_ci a charset na utf8. Jeśli chodzi o dane, po zmianie na utf8 nic nie zmienić, tzn. nowe dane które wprowadzisz będziesz miał poprawne, a stare będziesz miał z krzaczkami.. Musisz zgrać bazę na dysk i przy imporcie użyć kodowania utf8, nie wiem czy phpmyadmin umożliwia taki zabieg. Nigdy nie miałem potrzeby zmieniać kodowania z iso na utf8. Bez kopiowania danych się nie obejdzie. Najpierw pasowało by zgrać to w kodowaniu iso, później przy wgrywaniu kodować znaki do utf8.. Pozdrawiam. Sorry za odstępy 2x miedzy liniami ale jestem na unixie i na operze, a ten edytor ma widać problem z kodowaniem enterem unix.. Ten post edytował scorpion_1982 1.02.2010, 02:03:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie, ten edytor nie ma problemu z kodowanie entera w unixie, to opera ma problem z js. (pracuje na linuxie i wiem).
W mysql jeżeli nie masz dużo tabel to możesz zrobić tak, utworzyć sobie kopie tych tabel np z jakimś prefixem, dajmy na to utf8_ i następnie coś takiego:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/charset-convert.html Lub tutaj link: http://yoonkit.blogspot.com/2006/03/mysql-...n1-to-utf8.html Ćwicz. -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cojack - Nie zauważyłem by np. taki edytor jak CKEditor miał problem na operze, działa aż miło, Mam najnowszą wersje Opery jak i FireFox i problem występuję tu i tu, co najciekawsze na safari działa edytor dobrze, czyli prawdopodobnie albo te przeglądarki mają problem, albo JS jest pisany pod starsze przeglądarki, a kompatybilność wstecz naszych programów jest kiepska.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Natomiast jeśli chodzi o bazę danych.. Musisz bazę stworzyć z domyślnym kodowanie utf8 oraz tabele jak i pola porównywać metodą utf8_polish_ci a charset na utf8. Jeśli chodzi o dane, po zmianie na utf8 nic nie zmienić, tzn. nowe dane które wprowadzisz będziesz miał poprawne, a stare będziesz miał z krzaczkami.. Musisz zgrać bazę na dysk i przy imporcie użyć kodowania utf8, nie wiem czy phpmyadmin umożliwia taki zabieg. Nigdy nie miałem potrzeby zmieniać kodowania z iso na utf8. Bez kopiowania danych się nie obejdzie. Najpierw pasowało by zgrać to w kodowaniu iso, później przy wgrywaniu kodować znaki do utf8.. zrobilem tak, zgralem baze, przekonwertowalem dane na utf, zmienilem kodowanie i porownywanie, dodalem nowy rekord z poziomu phpmyadmin i nadal mam krzaczki ![]() Ten post edytował lnn 1.02.2010, 16:06:54 |
|
|
![]()
|
|
Pisałem ci byś zastosował porównanie napisów utf8_polish_ci - zastosowałeś inne, będziesz miał problemy przy wyszukiwaniu ale jak się nie słucha twoja sprawa.
2. Pokazałeś że ustawiłeś porównanie napisów, a kodowania tu nie widać, możesz mieć nadal latin2 itp., z tąd te krzaczki.. Jaki ustawiłeś charset przy tworzeniu tabel ![]() Nie powiem ci jak to jest z phpmyadmin bo nie korzystam z tego cuda. Tworzysz table używając charset=utf8 i COLLATE utf8_polish_ci i nie ma cudów musi działać. chyba że wysyłasz dane źle zakodowane.. 3. Jak tworzysz bazę to z odpowiednim kodowaniem, Jeśli, zakładasz tabele to również, każde pole które posiadać będzie polskie napisy powinno mieć COLLATE utf8_polish_ci czyli nazwa text COLLATE utf8_polish_ci not null, 4. dodatkowo do tabeli musisz dodawać charset przykład tabeli: Zagadaj do mnie na gg. Ten post edytował scorpion_1982 1.02.2010, 15:47:53 |
|
|
![]()
|
|
Pisałem ci byś zastosował porównanie napisów utf8_polish_ci - zastosowałeś inne, będziesz miał problemy przy wyszukiwaniu ale jak się nie słucha twoja sprawa. 2. Pokazałeś że ustawiłeś porównanie napisów, a kodowania tu nie widać, możesz mieć nadal latin2 itp., z tąd te krzaczki.. Jaki ustawiłeś charset przy tworzeniu tabel ![]() juz usunalem screeny bo zrobilem je zanim pomodyfikowalem wszystko, zmienilem kodowanie bazy na utf8 a tabela wyglada tak:
moze blad tkwi w polaczeniu ze domyslne kodowanie inaczej ustawia? http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/pomys...e_znaki_a_mysql jak zmienic moje polaczenie do takiej postacji jak w przykladzie powyzej?
|
|
|
![]()
|
|
Zaraz po wybraniu bazy wyślij takie coś:
I będzie śmigać jak należy.. |
|
|
![]()
|
|
dzieki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 04:14 |