![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, dopiero zaczynam swoją przygodę ze Smarty i mam problem. Otóż chcę zrobić sobie stronę, na której będzie pisać wpisane w formularz imię. Ale jeżeli wyświetla się już imię (czyt. zmienna nie jest pusta), żeby formularz się pod spodem nie wyświetlał. Proszę o pomoc. Oto mój kod:
index.php
index.tpl
aktualnosci.php
aktualnosci.tpl
To wszystko oczywiście to są ćwiczenie do nauki. To nie pod żadną stronę. Edit by in5ane: Nie dopisałem, że właśnie tutaj w tych "aktualnosciach" już to zacząłem kombinować, ale nie działa. Zawsze jest pusta strona. Nie pokazuje wogóle formularza. A jak poprawiłem trochę inaczej sobie IF'y to wtedy przeładowuje stronę i pokazuje nadal formularz zamiast imię. Po przerobieniu IF'y były na zasadzie {if $imie eq ''} {elseif $imie neq ''}. Ten post edytował in5ane 7.08.2008, 16:08:13 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skoro imie zawsze bedzie, tylko ze raz bedzie puste , to nie isset a empty:
{if empty($imie)} -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Poprawiłem co prawda. Ale klikam na submit i mi przeładowuje stronę i nic. Nadal jest formularz, a imienia nie pokazuje.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
tyle jestes na forum i nie wiesz ze nie $imie a $_POST['imie'] ?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak myślałem o tym, że przy wysyłaniu i odbieraniu trzeba to uwzględnić. Ale mówię sobie, może w smarty nie trzeba. Ale już będę wiedział.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ale mówię sobie, może w smarty nie trzeba Przeciez dane do smartiego zapodajesz z php, wiec nie wiem co ma piernik do wiatraka ![]() owszem, mozesz juz w szablonie dostac sie do posta, ale to sie robi tak: Kod {$smarty.post.imie}
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdę mówiąc taką instrukcję uważam za kaleczenie sportu:
Nie po to zostały wymyślone szablony smarty, żeby pakować do nich skrypty php. OK. Wymyślono taką furtkę dla szczególnych sytuacji, ale nie wierzę, że taka właśnie u Ciebie zachodzi. Spróbuj tak zmienić budowę swojego serwisu, żeby nie robić takich makabrycznych konstrukcji. Najpierw powinieneś wykonać odpowiednie skrypty a potem dane uzyskane z nich "wstrzyknąć" do odpowiedniego szablonu. Jeśłi masz z tym problem (nie bardzo wiesz jak można to przebudować) to chętnie pomogę. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:47 |