![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuję zrobić na swojej stronce takie zadania z terminami wykonania prac. Narazie przymierzam się do tego i mam kilka pytań. Tak będzie wyglądała tabela
Teraz mam kilka pytań, 1. W polach data_rozpoczecia mam zapisywaną datę i godzinę czy nie lepiej to oddzielnie zapisać ? Chodzi o późniejsze porównywanie i wykonywanie odpowiedniego kodu. 2. Czy skrypt który to będzie sprawdzał umieścić w CRON czy raczej na bieżąco po wczytaniu strony to ustawiać 3. Czy pole status z cyframi 1 - rozpoczęte 2 - wykonane 3 - po terminie to dobry pomysł czy coś innego byście sugerowali? 4. czym porównywać daty i godziny? Date czy microtime - co będzie dokładniejsze? Będę bardzo zobowiązany za kilka słów lub propozycji na moje pytania. Dzięki Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na poczatku określ dobrze funkcjonalności, które chcesz aby ten system miał. Wtedy jest łatwiej tworzyć strukturę bazy. Pozdrawiam ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozdrawiam ![]() Chodzi o zadania dla siebie. Jeśli dodam jakieś zadanie jego termin końcowy będzie się równał z datą i godziną danego dnia to zadanie zaświeci się na czerwono i zostanie wysłany e-mail do mnie, że zadanie przekroczyło termin. W bazie automatycznie zmieni się status zadania na 3 czyli po terminie. Jeśli zadanie będzie miało status 2 czyli zakończone będzie świecić na niebiesko lub będzie przekreślone. Chodzi mi o taką małą organizację czasu i zadań. Coś podobnego co jest w MS-Outlook tylko przez WWW Oki dzięki za sugestie pomyślę i zastanowię się nad Twoimi wskazówkami. Dzięki Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha.
To ja bym to rozwiązał tak: 1. dodajesz zadanie, ustalasz termin końcowy 2. podzieliłbym zadania na ich status, i pobierał w 3ech funkcjach (termin < dzisiaj && status!=10) (termin > dzisiaj && status!=10) (status=10): | ID | ZADANIE | Termin | --------------------------- | ZADANIA PO TERMINIE | --------------------------- | 1 | afafdas | 2008-07-29| --------------------------- | ZADANIA OCZEKUJACE | --------------------------- | 1 | afafdas | 2008-08-03| --------------------------- | ZADANIA ZAKOŃCZONE | --------------------------- | 1 | afafdas| 2008-08-03| 3. rozwiązanie powiadamiania: 3.1 - cron 3.2 - otwarta caly czas strona w przegladarce, i ajax odpytujacy baze co jakiś zadany czas -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:06 |