![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 1 Dołączył: 18.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak w temacie chodzi mi o to jak zabrac sie za tworzenie jakiegos skryptu, strony lub programu. Np ja to sobie wypisuje wszystko na kartce co i jak ma byc np:
Wyswietlanie uzytkownikow: --nazwa --imie --naz --nr gg --email itp Ale jak pelno sie takich funkcji robi to troche pogubic sie mozna w tym wszyskim na kartkach. Jest moze jakis program, do tworzenia wlasnie takich rzeczy, zeby pozniej mozna bylo latwo spojrzec co sie z czym laczy i jakie sa tego funkcje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to nie program, ale zainteresuj się UML.
Do planowanie aplikacji z prostszych rzeczy na pewno warto zainstalować sobie wiki - przynajmniej kartki nie giną i można łatwo modyfikacje wprowadzać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 1 Dołączył: 18.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowac wiki?A jezeli chodzi o uml to moglbys podac cos bardziej konkretnego?Bo szukalem na wikipedia.pl i za duzo informacji tam nie znalazlem:P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do powiązań w bazie danych możesz użyć np. dbdesigner.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokumentacja, dokumentacja i jeszcze raz programowanie obiektowe.
Dzięki wydzieleniu wszystkich funkcji do klas, w systemie robi się porządek. Dzięki dokumentacji, można zrozumieć co dana klasa/funkcja robi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skombinuj sobie Enterprise Architect do UML
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowac wiki?A jezeli chodzi o uml to moglbys podac cos bardziej konkretnego?Bo szukalem na wikipedia.pl i za duzo informacji tam nie znalazlem:P Wszytko tak jak pisze readex sprowadza się do robienia dokumentacji. Wiki - dzięki temu, że jest banalnie prosta w obsłudze, łatwo tworzy się powiązania/linki między stronami itd doskonale nadaje się jako ulepszona wersja kartki i ołówka. Po prostu tworzysz sobie wiki i w niej opisujesz wszystko co jest dla ciebie ważne. Wiele osób (w tym ja) używa właśnie wiki w takich celach. UML to najprościej mówiąc takie diagramy które obrazują jak poszczególne komponenty aplikacji oddziałują ze sobą i z czego się składają. Język tych diagramów jest banalnie prosty (w podstawowych zastosowaniach) i można to szybko opanować. Są programy do tworzenia diagramów. Ja używam Umbrello na linuksie - na windowsa też są jakieś darmowe programy (Enterprisa Architect jest płatny) - coś mi się kołacze ArgoUML ale nie wiem czy ten program jest nadal rozwijany. Do baz danych wspomniany DbDesigner jest ok. No i już w fazie wykonywania projektu warto używać PHPdoc. Ten post edytował athabus 30.07.2008, 09:35:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Popieram kolegów w sprawie diagramów. Natomiast mam swoje typy odnośnie samych narzędzi:
- diagramy UML - StarUML - diagramy ERD - MySQL Workbench - dokumentacja kodu - phpDocumentor Narzędzia są darmowe. MySQL Workbench to następca DBDesignera, który nie jest już rozwijany. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak jeszcze dorzucę Diagram Designer - ot proste narzędzie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czego używacie do zaprojektowania widoków systemu? strona 1 - strona główna, zawiera element A B C dane wyświetlane są tu i tu..., strona 2.... strona 3...
Ja używam freemind do tworzenia map strony. Brakuje mi narzędzi, które ułatwią mi tworzenie ekranów z opisami funkcji i elementów, które mógłbym przekazać programiście do realizacji. Aktualnie robie to w word - tabela + opis. Macie może jakieś inne pomysły? Mówicie o dokumentacji technicznej? A co z użytkową, albo biznesową? Przecież nie udostępnicie klientowi WIKI do wglądu? |
|
|
![]()
|
|
Fajne to freemind - muszę przetestować jak się będzie sprawdzać.
Co do robienia "ekranów" to - mój znajomy z jednej agencji używał w firmie do tego powerpoint'a - ja używałm inkscape (taka uproszczona wersja corela) - idealnie się nadaje bo łatwo wstawia się bloki, teksty, modyfikuje się położenie itp (jest wersja do windowsa i linuksa) Minusem wspomnianych programów jest brak możliwości dodawania dłuższych notatek w jakiejś formie tak aby wyświetlały się tylko po najechaniu kursorem albo coś takiego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie, z tym jest problem. Pozostaje mi szukać dalej
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Kupiłem(a w zasadzie dostałem na własne życzenie) ksiązke o UML. Fajny bajer i z pewnością przydaje sie w duzych firmach. Ja do własnych potrzeb nadal uzywam kartki i ołowka(a raczej zeszytu i czarnego długopisu
![]() ![]() ![]() -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Kupiłem(a w zasadzie dostałem na własne życzenie) ksiązke o UML. Fajny bajer i z pewnością przydaje sie w duzych firmach. Ja do własnych potrzeb nadal uzywam kartki i ołowka(a raczej zeszytu i czarnego długopisu ![]() ![]() ![]() Wcale nie jesteś ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:33 |