![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem który nie wiem jak rozwiązać. Mam stronę napisaną w PHP i świetnie chodziła do tej pory. Przenoszę ja na inny serwer ale tam wyskooczyło mi nagle masa błędów typu Notice: Undefined index: kategoria in /var/www/vhosts/moja-domena/httpdocs/index.php on line 23 Zrozumiałem tyle iż chodzi o nie istniejące indeksy tablic np. gdy sprawdzam warunek
i nie istnieje taki indeks w tablicy $_GET[] to wywala ten błąd. Na poprzednich dwóch serwerach nie było problemu więc to kwestia konfiguracji PHP. Może mi ktoś poradzić co trzeba zrobić? Tylko proszę bez porad typu
Tak zadziała ale nie będę teraz poprawiał całego serwisu. Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
na szybko i malo eleganco to albo dajesz @ przed $_GET albo zmieniasz error_reporting zeby nie pokazywało notice
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku skryptu daj:
error_reporting(E_ALL ^ E_NOTICE); Potem kliknij pomógł ![]() A serwis lepiej popraw bo to nieelegancko robić z błęgami. Ja zawsze daję tak: if ( isset( $_GET['cos'] ) && ( $_GET['cos'] == 'ktos' ) ) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Radzicie mi wyłączyć raportowanie błędów. To jednak nie zmieni niczego, serwis działa wadliwie w obecnej formie. Ja prosiłem o pomoc w rozwiązaniu problemu a nie łataniu. Może faktycznie jest to trochę nieelegancko ale jest i tyle. Moje pytanie jest takie: "Czy ktoś wie co zmienić w konfiguracji PHP aby rozwiązać ten problem."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TEGO NIE ZMIENISZ
![]() Na poprzedniej konfiguracji masz właśnie wyłączone raportowanie błędów bo ta konstrukcja co robisz jest błędna ! Rozumiem, że możesz być początkującym jednak to nie zwalnia z myślenia oraz czytania manuala. Na serwerach masz przeważnie domyślnie E_NOTICE wyłączone po to by newbies i wannabe, którzy ściągną jakiś syfiasty skrypt nie popłakali się i nie zrezygnowali z konta hostingowego gdy coś nie działa. Przy okazji polecam skorzystanie z jakiegoś słownika i zrozumienie co znaczy "NOTICE" oraz czym się różni od "WARNING" i "ERROR". pozdrawiam, Łukasz |
|
|
![]()
|
|
Ok czyli piszesz ze wylączenie E_NOTICE spowoduje przywrócenie działania serwisu? Będę próbował.
BTW, wiem co znaczy NOTICE, ERROR i WARNING i jakie są znaczenia w raportowaniu błędów, tylko nie myślałem że NOTICE powoduje zatrzymanie się wykonywania całości kodu strony. Z drugiej strony może akurat tak coś napisałem. Jednak dziwniejsze jest to ze na poprzednim serwerze mam włączone raportowanie błędów łącznie z E_NOTICE, dlatego myślałem iż w konfiguracji PHP jest coś co ignoruje tego typu błędy. W każdym razie dziękuje za pomoc. TEGO NIE ZMIENISZ ![]() Rozumiem, że możesz być początkującym jednak to nie zwalnia z myślenia oraz czytania manuala. A gadki tego typu zachowaj dla siebie. Tego typu fora internetowe są chyba od tego aby pogłębiać swoją wiedzę i wymieniać się nią w normalny i kulturalny sposób, więc są takim samym źródłem wiedzy jak manual PHP, książka czy google. Przynajmniej takie mam wrażenie. Nie chcesz pomóc w ten sposób to w ogóle nie pomagaj i nie pisz posta. Mam jakieś takie dziwne odczucia, że niektórzy użytkownicy tego forum to tylko czekają aby napisać któreś ze zdań: "Poczytaj manuala" "Poszukaj w googlach" "Pomyśl!!!" Proponuje poczytać Regulamin forum php.pl a szczególnie rozdział 2 i 3. |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Notice samo w sobie nie zakonczy dzialania skryptu, jedynie informuje o bledach malo krytycznych, jesli skrypt dziala nieprawidlowo to w innym miejscu
|
|
|
![]()
|
|
I to jest pomocna informacja...
Dzieki wielkie... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:04 |