![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Chciałbym abyście pomogli mi sprawdzić czy dobrze utworzyłem bazę danych jest to moja pierwsza baza danych więc prosze o wyrozumiałość, jeśli widzicie jakieś zastrzeżenia proszę poprawcie. Baza danych ma być książka telefoniczną która potem będzie się łączyła z PHP. Niby wszystko mi się wydaje ze jest poprawnie ale nie wiem czy dobrze to jest połączone i czy to już wszystko jeśli chodzi o kod utworzenia bazy danych ![]() (nie chodzi mi tu o wstawianie danych bo to już nie problem) Cytat ================================================================================
======== Utworzenie tabel ================================================================================ ======== CREATE TABLE Klient ( idKlient INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, idMiasto INTEGER UNSIGNED NOT NULL, idTelefon INTEGER UNSIGNED NOT NULL, Imie VARCHAR(30) NOT NULL, Nazwisko VARCHAR(50) NOT NULL, Ulica VARCHAR(50) NOT NULL, Firma VARCHAR(40) NOT NULL, PRIMARY KEY(idKlient), INDEX Klient_FKIndex1(idTelefon), INDEX Klient_FKIndex2(idMiasto) ); CREATE TABLE Miasto ( idMiasto INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, idWojewodztwo INTEGER UNSIGNED NOT NULL, Nazwa VARCHAR(40) NOT NULL, Kod VARCHAR(6) NOT NULL, Kierunkowy VARCHAR(2) NOT NULL, PRIMARY KEY(idMiasto), INDEX Miasto_FKIndex1(idWojewodztwo) ); CREATE TABLE Telefon ( idTelefon INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, Numer_telefonu VARCHAR(9) NOT NULL, rodzaj_telefonu VARCHAR(25) NOT NULL, widoczność VARCHAR(3) NOT NULL, PRIMARY KEY(idTelefon) ); CREATE TABLE Wojewodztwo ( idWojewodztwo INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, Nazwa VARCHAR(30) NOT NULL, PRIMARY KEY(idWojewodztwo) ); -------------------- https://krasniej.pl Kancelaria Adwokacka Gocław Warszawa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
idWojewodztwo INTEGER
hmmm, ile mamy wojewodztw.... kilkadziesiat.....hmmm, jaki zakres ma int? Zajrzyj do manuala i daj dla wojewodztwa mniejszego inta z mniejszą libczbą zajmowanych przez niego bajtów. pozatym reszta wydaje sie ok. edit: choc nie. w innym temacie zobaczylem ze widocznosc moze miec wartosc tak lub nie. zmien wiec widocznosc na tinyint i daj jej wartosci 0 lub 1 (od biedy ENUM) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:09 |