![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam - mam pytanko czy istnieje możliwosć zliczenia ile czasu ktoś spędził na naszej stronie i wpisanie tego w baze danych?
Ma ktoś może idee czy da się wpisać aktualną godzinę do bazy danych gdy ktoś ZAMKNIE naszą stronę lub przejdzie na inną?
Powód edycji: połaczyłem tematy (cysiaczek)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, coś takiego można zrobić co najwyżej za pomocą ajaxa.
Skrypt php się wykonuje przy otwarciu strony, potem praktycznie "umiera" aż do następnego otwarcia/przeładowania strony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w samym PHP (bez użycia JS i AJAX) dokładnie tego nie zrobisz. możesz przy pierwszym wejściu do serwisu zapisywać do bazy czas wejścia / logowania, a w sesji zapamiętać ten fakt. następnie przy ładowaniu każdego skryptu, o ile jest już zarejestrowany czas wejścia, zapisujesz do bazy czas ostatniej aktywności. kiedy użytkownik porzuca serwis - sesja wygasa, a twój poszukiwany czas spędzony na stronie to w przybliżeniu = czas ostatniej aktywności - czas wejścia / logowania. powodzenia.
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz jedynie przechowywać czas ostatniego żądania i na tej podstaiwe obliczać długość trwania sesji od kiedy została utworzona.
PS alogator czy nie wystarczy jeden temat w jednym dziale? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja dodam jeszcze że warto sprawdzić czy sprawdzi się wywołanie ajaksowe w momencie opuszczenia strony... wypróbuj zdarzenie JavaScript onunload Event, oczywiście nie warto na to za bardzo się opierać w 100%
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:28 |