Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Apache+Oracle+PHP, jak to wszystko podłączyć?
pricho
post 1.07.2008, 14:07:29
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, administratorów przepraszam jeśli pomyliłem wątki i w razie czego proszę skromnie o przesunięcie do "przedszkola" jeśli tak zostanie mój problem zakwalifikowany. Otóż mam taki problem. W mojej firmie stoi sobie serwer Apache z PHP, który żyje sobie spokojnie na Win2003Server. Jakiś czas temu wdrożono system oparty na bazie Oracle. Stanąłem niestety przez dylematem, z którym skutecznie przegrywam póki co prawie do miesiąca sad.gif
Błagam, pomóżcie!
Najbanalniejszy problem - jak wyświetlić na stronie WWW zawartość jakiejkolwiek tabeli Oracla?
W czasie jak próbuję wczytaj biblioteki php_oracle.dll oraz php_oci.dll, Apache krzyczy, że nie może załadować dynamicznych bibliotek, w czasie jak są skopiowane we wszystkie możliwe lokalizacje...
Pomóżcie mi to skonfigurować bo wyłysieję exclamation.gif exclamation.gif

Ten post edytował pricho 1.07.2008, 14:07:52
Go to the top of the page
+Quote Post
Cezar708
post 1.07.2008, 16:45:51
Post #2

-----

Nie podałeś szczegółów, czyli najważniejsze, jakie wersje PHP, Apache oraz najważniejsze jak wersja Oracle

jeśli Oracle 9.x to:

Cytat
Windows users will need libraries with version at least 10 to use the php_oci8.dll.

więcej na Installing/Configuring

poza tym jeśli nie jesteś niczym ograniczony, a masz PHP 5.x to może warto pomyśleć nad PDO?

Pozdrawiam
+Quote Post
pricho
post 17.07.2008, 08:44:25
Post #3

-----

Witam, hehe... faktycznie z rozpędu nie podałem najważniejszych danych:
  • Apache 2.2
  • PHP 5.2.4
  • Oracle 10g
Cytat(Cezar708 @ 1.07.2008, 17:45:51 ) *

ok! zaraz będę czytał smile.gif
Cytat(Cezar708 @ 1.07.2008, 17:45:51 ) *
poza tym jeśli nie jesteś niczym ograniczony, a masz PHP 5.x to może warto pomyśleć nad PDO?

sam nie wiem... MySQL i MSSQL na tym serwerze konfigurowałem ręcznie, a to wygląda na pakiecik...
dziękuję za odpowiedź - zaraz zacznę zgłębiać treść podanych artykułów.
-------------- edit:
wyskakuje takie coś:
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oci8.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oracle.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0

------------------------------------------- edit:
Drodzy koledzy. Niestety nie udało mi się pchnąć tego ustrojstwa pod Windą, więc wykorzystałem swojego lapka z SUSE Linux Enterprise 10.0.
Zainstalowałem Apache2 i PHP 5.2, ściągnąłem do tego jeszcze ze strony Oracla oracle-instantclient-basic-10.2.0.4-1.i386.rpm i również zainstalowałem to. Gdy uruchamiam phpinfo() nie wyświetlają się, żadne informacje dot. Oracle. Pytanie moje: co i gdzie powinien zmienić w plikach konfiguracyjnych (prosiłbym o konkretne ich wskazanie) aby zmusić Apache do odczytu PHPem bazy Oracle?
Będę wdzięczny za wszelki wskazówki...

Ten post edytował pricho 17.07.2008, 09:14:13
+Quote Post
mosqi83
post 17.07.2008, 14:15:43
Post #4

-----

Cytat(pricho @ 17.07.2008, 09:44:25 ) *
wyskakuje takie coś:
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oci8.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oracle.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0

Ściągnij biblioteki php_oci8.dll i php_oracle.dll, wgraj do katalogu rozszerzeń PHP (php/ext) i powinno ruszyć. Dla PDO będzie potrzebna jeszcze biblioteka php_pdo_oci8.dll.
+Quote Post
pricho
post 18.07.2008, 13:46:46
Post #5

-----

Ha! Gdyby to było takie proste już dawno bym to zrobił! Ale zrobiłem i dalej nie działa sad.gif
Dlatego przesiadłem się z serwerem Apache z Windy na SUSE Linux. Czy ktoś może mi pomóc skonfigurować Apache pod SUSE?? plizzzz?questionmark.gifexclamation.gif!!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:37