![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam... Npaisałem Forumlarz PHP i mam pare problemów otórz chciał bym aby nie wysyałało pustego formularza a także zapisywało go do plików txt to znaczy żeby każdy nowy forumlarz był zapisywany w innym pliku tekstowym... Nie podaje już kodu html bo to wiadome...
index2.php
MOJE GG: 4631946 Ten post edytował Neon125 24.06.2008, 17:48:38
Powód edycji: dodalem bbcode
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 19 Dołączył: 12.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze czy nie za duzo pisania tak?
if else? jak już piszesz tak to po co lese?? nie lepiej if if if .... po drugie dodaj sobie sprawdzanie czy zmienna jest pusta jesli jest to np
i nie bedzie nic potem robione |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
jestem w tym początkujący i słabo mi to wychodzi :/ możesz dokładniej wytłumaczyć
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Przenoszę na przedszkole.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o to jak zrobić zeby po wysłąniu formularza zapisywał sie on w innych plikach tekstowych . na uniklanym id czyli 1.txt , 2.txt , np. od 1 do 100000
I dalej niewiem jakz ablkować żebym nie wysyłał pustego formularza ;'/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzenie wypełnienia: empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Chcesz zapisywac kazde wypelnienie w oddzielnych plikach o unikalnym id? hmm... moze cos takiego:
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 19 Dołączył: 12.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wysłać niech wysle ale sprawdzaj czy zmieena jest putsa np
po tym juz nic nie bedzie wykonywane jesli zmienna jets pusta jeśli chodzi o pliki mozna zrobić to tak:D albo przez mysql zapisuje ostatnie id a potem dodaje 1 i zapisuje nastepny plik lub w jakims pliku bedzie zapisywana ostatnie id bądz sprawdzac bedzie czy id 1,2,3....10 istnieje jesli tak dodaje 1 i sprawdza dalej:D Ten post edytował matx132 24.06.2008, 20:03:58 |
|
|
![]()
|
|
Hmm a jak zrobić żeby zapisało do pliku z formularza <option>??
@edit Skrypt Pyro nie działa nic sie tworzy ;/ Ten post edytował Neon125 24.06.2008, 20:05:28 |
|
|
![]()
|
|
jesli chcesz wybierac plik do którego ma byc zapisane to mozesz tak jak już napisałeś uzyc Option
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Neon123, przecież ja ci nie dałem gotowca tylko podpowiedz jak to zrobić, poza tym specjalnie nie napisałem jeszcze zapisywania do pliku kolejnego id zebys juz sam to zrobil... sprobuj wykorzystac to co ci podalem
|
|
|
![]()
|
|
LEcz ja dopiero od 7 dni bawie sie w php... Mógł by ktoś ten kod złączyć w jedną całosć był bym bardzo wdzięczny
Wiem że robie z sibie kretyna . Ale tego nie potrafie Ten post edytował Neon125 24.06.2008, 20:11:20 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś takiego .
Teraz Takie pytanie do was. jak zrobić żeby każde nowe zamówienie zapisywało sie w nowym pliku od 1.txt np. do 10000.txt . I jak zmienić rand żeby pokazywał unikalne liczby tak samo od 1 ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Teraz Takie pytanie do was. jak zrobić żeby każde nowe zamówienie zapisywało sie w nowym pliku od 1.txt np. do 10000.txt . a o czym niby od poczatku kurde mowa? Zadajesz dokładnie to samo pytanie co wcześniej. Ja już ci dałem gotową podpowiedź (nie gotowca), więc ją wyklorzystaj. Cytat("Ja")
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Sprawdzanie czy pola formularza są wypełnione:
- użyj pętli foreach i funkcji empty zamiast stada ifów. Na początek daj: - potem spróbuj to samo pętlą foreach, na końcu wstaw w pętle warunek, który sprawdzi, czy pole nie jest puste, nie zawiera złych danych etc. Poczytaj o pętlach i spróbuj ich użyć do dynamicznego wygenerowania formularza lub tablicy. 2. Dane wejściowe - użyj tablic na zasadzie pozycja(klucz) - wartość Kod $tablica['gra']['1'] = 'Counter Strike'; - tablice możesz zapisać w pliku wykorzystując serialize i unserialize lub file+explode. Znów unikniesz w kodzie paru ifów. Poczytaj o tablicach i musisz się nauczyć oddzielać silnik od treści - dane przechowujemy poza skryptem (w tym wypadku listę gier)$tablica['gra']['2'] = 'Inna Gra'; $tablica['slot'] = '8'; 3. Dane wyjściowe: - generujesz plik o unikatowej nazwie: - to wygeneruje Ci niepowtarzalną nazwę pliku. Możesz też numerować pliki po kolei - w tym celu musisz poczytać o plikach, funkcjach typu glob etc. - zapisujesz do pliku formularz w postaci tablicy na zasadzie: klucz-wartość. Może to być gra-1 slot-4, ale też 1-1, 2-4 - ja bym polecał indeksowanie numeryczne, bo łatwiej się obrabia, sortuje etc. Tutaj masz mój tutek o zapisie, odczycie i edycji danych w plikach tekstowych: forumweb.pl/viewtopic.php?t=39103 - musisz to opanować na początek, a w przyszłości baza danych się kłania Musisz dużo czytać i samemu eksperymentować a zadawać mniej pytań na forum - inaczej się nie nauczysz. Polecam manual PHP: http://www.php.net/manual/pl/index.php - znajdziesz tam wyczerpujące opisy, przykłady i komentarze |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje za wasze porady..
Pozdrawiam Neon |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:51 |