![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
W klauzuli WHERE chciałem zamieścić listę wzorców pasujących do pola `field`, czyli np. Kod '%jeden%' , '%dwa%' , '%trzy%' , '%cztery%' (itd) MySQL nie zawiera funkcji LIKE IN() (LIKE dla wzorców i IN() dla listy), więc nie mogę zrobić czegoś takiego:
Czy istnieje jakiś prosty sposób, żeby otrzymać taki sam efekt NIE robiąc takiego czegoś:
To zapytanie będzie za bardzo obciążać bazę danych, bo aplikacja ma być wykorzystywana dość często, dlatego szukam rozwiązania, które zminimalizuje stratę wydajności. Ten post edytował franki01 22.06.2008, 18:41:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
like to obciazy baze strasznie ale jednak zobacz to:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz użyć wyrażeń regularnych, dla twojego przykładu będzie to coś w rodzaju:
powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
like to obciazy baze strasznie ale jednak zobacz to:
Nie o to chodziło ![]() możesz użyć wyrażeń regularnych, dla twojego przykładu będzie to coś w rodzaju:
powodzenia. No tak, zapomniałem o wyrażeniach regularnych ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:23 |