Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> ZendStudio, podstawowe pytania
phpsuse
post 22.06.2008, 17:10:06
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,
Zainstalowałem OpenSuse 11 i włączyle serwer Apache2.
Jak wiadomo pliki PHP bedą wykonywane w katalogu /srv/www/htdocs jak również dla poszczególnych użytkowników w katalogach public_html.

Zainstalowałem Zend Studio 6.0.
Instalacja bez problemów.

mam pytanie:

Gdy tworzę nowy proojekt w ZendStudio -> Zend Framework Project to gdzie wskazac mu ściezkę do zapisu mojego projektu:
a) do katalogu który proponuje ZendStudio (/home/nazwa_uzytkownika/Zend/workspaces/DefaultWorkspace/nazwa_projekt)
cool.gif do katalogu public_html danego uzytkownika (/home/nazwa_uzytkownika/public_html)
c) do katalogu głównego ze stronami /srv/www/htdocs

Gdy zrobie opcję A to jakie bedzie wyświetlenie strony bo pod localhost nic sie napewno nie pojawi.
Gdy wybiorę obcję B to już lepiej bo wyświetlenie strony będzie pod localhost/~nazwa_uzytkownika

wcześniej kozystałem z Dreamwareva na windowsa i tam było coś takiego:
strona w moichdokumentach i synchronizacja z serwerem za momoca FTP.

Doszukalem w dokumentacji jak połączyć projekt z polaczeniem przez FTP.
zrobilem tak ale niestety nic na FTP sie nie pojawia. Jest jakies polaczenie widze pliki (oczywiscie wszystkie oprocz tych ktoremyslalem ze sie synchronizuja (dotyczace projektu)) i to wszystko.
Czy jeszcze gdzieś musze ustawić opcję ze przy uruchamianiu projektu automatycznie pliki z mojego katalogu projektu zapisują sie na serwerze przez FTP ?

Czy standardowo po zainstalowaniu zendStudio i dodaniu projektu framework i uruchomieniu wszystko działa czy trzeb jakos dodatkowo konfigurowac serwer ?

Czy ktos mogłby mi napisac jak w moim przypadku krok po kroku skonfigurować zens studio tak by działay frameworki i debuger?

Ten post edytował phpsuse 22.06.2008, 17:13:23
Go to the top of the page
+Quote Post
devnul
post 22.06.2008, 22:39:40
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

jeśli z komputera nie korzysta więcej niż 1 osoba to spokojnie wariant C w innym wypadku B - jeśli chcesz uniknąć publikacji kodu i tylko pracować nad nim (profilowanie, debugowanie itp) to wariant A

--------------------
Profesjonaliści są przewidywalni...
strzeż się amatorów...
FL4SHB4CK - imprezy, galerie, lokale
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.07.2025 - 09:30