![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2008 Skąd: Reda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napotkałem w skrypcie potrzebę stworzenia zapytania do bazy mySQL w stylu: UPDATE `baza` SET $numer_kolumny = '$row[$numer_kolumny]' Normalnie jest UPDATE `baza` SET `$nazwa_kolumny` = '$row[$numer_kolumny]' Czy ktoś może wie czy i jak można stworzyć zapytanie, żeby zawierało numer kolumny w bazie a nie jej nazwę? Wprawdzie widać niby proste rozwiązania jak np.
Analogicznie sprawa dotyczy również SELECT * FROM bazy_konserwy_GDN WHERE $numer_kolumny = '$ID' LIMIT 1 oraz SELECT $numer_kolumny_begin $numer_kolumny_end FROM bazy_konserwy_GDN WHERE $numer_kolumny = '$ID' LIMIT 1 Pozdrawiam. Sebastian Tymczasowo stworzono funkcję tworzącą nazwę kolumny w oparciu o jej numer, ale jeśli ktoś odpowie, będę wdzięczny. pozdrawiam. Sebastian Ten post edytował bulimaxiu 18.06.2008, 11:08:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę to dziwne, może powiedz, do czego tego potrzebujesz?
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 19 Dołączył: 12.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak zrobiłem zapytanie takie w php to w mysql widział to tak
jesli o to ci chodziło:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli koniecznie chcesz zachować przejrzyste nazwy kolumn (co zrozumiałe) i jednocześnie potrzebujesz się do nich odwoływać przez numery, to możesz do tej tabeli zdefiniować sobie odpowiedni widok, np:
i do tego widok:
powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2008 Skąd: Reda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Dziękuję krzychu, ale to niesety chyba nie to, o co mi chodziło. matx132: Właśnie zamiast "gracz" chciałem najprościej podać numer zamiast jej nazwy. Zamiast:
Do czego to potrzebuję? Chciałem mocno uprościć kod w skrypcie typu:
gdzie w do_update.php jest
a w bazie jak już wspomniałem kolumny ponazywane wg potrzeby przejrzystości. Obecnie zrobiłem funkcję, która wykonuje się 24 razy przy każdym rekordzie, których będzie finalnie około 200.
więc trochę to liczenia sprzęcior ma. Pozdrawiam. Sebastian |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 19 Dołączył: 12.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli tak chcesz to ja to zrobiłem tak:D
i oczywiscie działa:)
i wtedy jak podasz np http://mojastrona.pl/?a=10&c=5&id=1 wyjdzie takie coś
chyba oto chodziło:)? zdaje mi się ze mój skrypt powinien mieć mniejsze obciążenie serwera niż ten podany wyzej:) i działa na każda liczbę kolumn:) Ten post edytował matx132 20.06.2008, 19:55:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:14 |