![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Już kiedyś pisałem że chciałem się wdrożyć w programowanie obiektowe w PHP ![]() Napisałem cosbie taki oto kod składający się z 3 klas:
Proszę znawców o zweryfikowanie czy dobrze rozumiem pojecie obiektowości. Zastosowałem oddzielne klasy dla obiektów, dodałem dla nich unikalne funkcje gdzie niekiedy inne obiekty korzystają z funkcji innych obiektów. Proszę o opinie czy moje wypocinki można nazwać choź troszkę OOP ![]() EDIT: oto wynik zwracany przez powyższy kod Kod John Kowalski 46 Programmer
Izabel Kowlaska 44 Designer John bought a new car. It`s: volvo the color is: red and the milleage is not to bad: 230000 John is hugging Izabel Ten post edytował kosmos 30.05.2008, 20:30:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
class Person extends Car
A od kiedy to osoba może być samochodem lub przejmować jego cechy? Osoba może mieć samochód. Dziedziczenie służy do dziedziczenia podobnych cech dla podobnych obiektów. Przykład: klasa figura klasa trojkat dziedziczy po figura klasa kwadrat dziedziczy po figura klasa samochod klasa samochodosobowy dziedziczy po samochod klasa samochodciezarowy dziedziczy po samochod klasa osoba nie dziedziczy po samochod. Obiekt osoba może mieć samochód. Podobnie z rodziną. Rodzina zawiera w sobie osoby. Rodzina nie jest osobą i po niej nie dziedziczy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź
1) W takim razie wszystko będzie poprawnie jeśli zrezygnuję z dziedziczenia klasy Car po Family i zmienię odpowiednio wywoływanie metod ![]() 2) czy poza tym błędem jest jeszcze coś nie tak ![]() 3) I odpowiedź na pytanie czy to już OOP czy nie ![]() Ten post edytował kosmos 30.05.2008, 21:14:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ad1) mowilem o dwoch zlych dziedziczeniach
![]() ad2) Jak poprawisz tamto to pogadamy ad3) Przy bledach co zrobiles to jeszcze to nie jest OOP -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
private $person; // <-- TERAZ MA W SOBIE OSOBY
![]() Nie, teraz ma w sobie jedną osobe. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
private $person; // <-- TERAZ MA W SOBIE OSOBY ![]() Nie, teraz ma w sobie jedną osobe. Czyli rozumiem że trzeba tu zrobić kolekcję tych osób w postaci tablicy ![]() Czy o to chodziło ![]()
pomóżcie bo naprawdę chce się nauczyć OOP ![]() |
|
|
![]()
|
|
edit: PRzeciez tym kodem:
Za kazdym wywolaniem addPerson nadpisywalbys zmienna $person. Gdzie tu tablica osob? Pomijam już fakt, że $name to z kosmosu bierzesz. Moze zamiast za OOP to weź się najpierw za podstawy php? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ziomus, zacznij od zaimplementowania tego:
3 klasy, 0 dziedziczenia Ten post edytował dr_bonzo 30.05.2008, 23:55:33 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie
@dr_bonzo napisałem to co poleciłeś poszło całkiem dobrze już chyba pomalutku zaczynam rozumieć OOP.
WYNIK Kod John Kowalski 46 Programmer Bob Kowalski 10 Wydruk drugiej rodzinkiIzabela Nowak 44 Designer Wydruk samochodu rodzinki Volvo red 230000 Ściskają się John is hugging Izabela Może jakiś kolejny przykład ![]() ![]() @ NOSPOR Pomijam już fakt, że $name to z kosmosu bierzesz. Moze zamiast za OOP to weź się najpierw za podstawy php? uznam to za złośliwość z Twojej strony ( wczoraj było dosyć późno ... nie każdy jest robokopem a każdy potrzenuje wypoczynku stąd być może moje błędy ) Ten post edytował kosmos 31.05.2008, 14:37:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kosmos: OOP to jest to co ja napisalem, reszta to implementacja
![]() I proboj pisac zaczynajac wlasnie od tej strony, a nie od razu od implementacji [nie mowie ze zawsze, ale czasem jest to lepsza droga,a juz na pewno do poznania oop]. edit: no i skoro ci kod dziala - to jest ok Ten post edytował dr_bonzo 31.05.2008, 14:57:50 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
@dr_bonzo
Dzięki wielkie w niedługim czasie postaram się napisać coś większego i swojego ( bardziej użytecznego ). Może wtedy wkleje tu kilka wierszy kodu do przeanalizowana ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Cytat uznam to za złośliwość z Twojej strony ( wczoraj było dosyć późno ... nie każdy jest robokopem a każdy potrzenuje wypoczynku stąd być może moje błędy ) Pokazujesz kod OOP i prosisz o ocene i wskazanie bledow. Dostales to odemnie. Dostales tez sugestie bys jednak zaczal od nauki podstaw bo z tym tez u Ciebie krucho. Jak chcesz to traktuj to sobie jako zlosliwosc. Wybacz, ale ja nie wiem czy ty gadasz ze mna na forum po nieprzespanej nocy, czy po trzech nieprzespanych nocach. Oddajesz cos pod ocene, znaczy ze chcesz oceny. Koniec kropka. Jak jestes zmeczony to sie przespij i napisz kod dnia nastepnego. Ludzie jak cos analizują Twojego to poswiecają na to swoj czas, wiec oddawaj cos co piszesz będąc w pelni swiadomym. Szanuj czas innych, ktorych prosisz o pomoc.Widze ze dales pomogl dla dr_bonzo. Ok. Ale ja Ci nie pomogłem? Pokazałem ci na samym początku jakie robisz podstawowe błedy. dr_bonzo niejako to podsumował nie dodając nic więcej. Odnosze wrażenie, ze skoro napisalem bys sie za podstawy wziął to mnie w ten sposob karzesz :/ Dziwne postepowanie. Nie zeby mi zalezalo na pomogl od Ciebie. Chce ci jedynie zwrocic uwage bys na przyszlosc troche inaczej postepowal. ![]() edit: dziękuję za Pomogł ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:33 |