![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2004 Skąd: Słupsk, Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawa wyglada tak...
kiedy wczytuje zawartosc katalogu x, gdzie sa pliki, ktorych nazwa zawiera polskie znaki... dostaje na ekran '?' zamiast polskiego znaku... plik 'Pl-ąęśćńźłżó.ogg' wyświetlany jest jako: 'Pl- ![]() ![]() ![]() ![]() strona kodowana w utf-8... zabawa w iconv nie pomaga, bo niestety nie wiem co to jest za kodowanie... czy ktos mial podobny problem? (nie znalazlem nic satysfakcjonujacego na googlach, ani tutaj w wyszukiwarce...) co moze byc przyczyna? pozdrawiam Phoenix Ten post edytował phoenix84 25.05.2008, 21:25:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki system?
Ogólna zasada jest taka, że w nazwach plików nie używa się polskich znaków diakrytycznych, a skoro zczytujesz pliki, to pewnie z serwera. Ważny jest system, choćby dlatego, że bez tej wiedzy trudno będzie ustalić jakiego kodowania używa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2004 Skąd: Słupsk, Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pliki pochodza oryginalnie z wikislownika, ale kiedy program wykryje, ze plik zostaly zaktualizowany, to sa automatcznie sciagane na moj dysk twardy i z niego odtwarzane, by bylo szybciej... odczyt odbywa sie zazwyczaj na winxp lub vista, ale wiki skad tez czasem czytam nie wiem na czym stoi
![]() do tego tam nie ma tylko polskich znakow, a inne jak chinskie czy arabskie tez... ![]() im wiecej znasz, tym wiecej podaj, bedzie dla tych co beda mieli problem w przyszlosci, a beda szukac... pozdro Phoenix Ten post edytował phoenix84 25.05.2008, 18:22:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Xp i Vista to kodowania windows-1250 (cp-1250) i latin2 (iso-8859-2) pod warunkiem oczywiście, że jest to system polski (lub języków pokrewnych).
Prawdopodobnie wszystko się rozchodzi przez to cp-1250. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popraw tytuł tematu na zgodny z zasadami działu Przedszkole!
http://automaciej.jogger.pl/2008/03/08/jak...olskich-znakow/ Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. system jest angielski, nie polski
2. wpisanie cp-1250 w iconv tez nie pomoglo... (tekst w ogole zniknal, jakby iconv nie rozpoznal w ogole takiego typu kodowania) 3. ten link co mi podal ayeo nie zawiera mojego problemu, poniewaz mi zamiast kazdego polskiego znaku wywala pytajnik, a nie krzak... czyli jakby juz cos z dysku zle zczytywal... 4. a jaki tytul posta jest zgodny z zasadami przedszkola... nie chce lamac regul... ale o tej nic nie wiem ![]() |
|
|
![]()
|
|
A masz na tym systemie zainstalowane polskie czcionki i polskie kodowanie?
Twój system nie rozpoznaje kodowania, bo go zwyczajnie nie zna. Dlatego wszystko zastępuje znakami zapytania i jeśli mam rację, to nic na to nie poradzisz. Przy ściąganiu konwertuj pliki to nazw bez ogonków - dość prosta operacja i nie będziesz mieć problemu. Ten post edytował Shili 25.05.2008, 18:53:26 |
|
|
![]()
|
|
hmmm
w systemie pisze normalnie... zeby wstawic ogonek, to wciskam ALT ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jak moge w takim razie powiedziec skryptowi, jakie o jest kodowanie...? bo na pewno jest na to jakis sposob... nie wierze, ze na calym swiecie skrypty sa w stanie odczytywac nazwy plikow zapisane tylko lacinskimi znakami bez diakrytow... pozdrawiam Phoenix dodatkowy fakt... kiedy robie link do tych plikow, to wszystko dziala... czyli wynika z tego, ze cos z funkcja wczytywania katalogu jest nie tak... ten testowy kawalek kodu wyglada tak:
a efekt jest taki: . .. De-at-gut.ogg En-us-good.ogg Fr-bon.ogg Fr-mauvais.ogg Pl-dobry.ogg pl-z?y.ogg Ru- ![]() ![]() ![]() z tym, ze z wypunktowaniem... ![]() jak sie komus chce to moze go przetestowac... ![]() pozdro Phoenix to moze inaczej... pytanie brzmi: za pomoca jakiej funkcji moge sprawdzic czy istnieje plik zawierajacy nielacinski znak w nazwie... bo file_exists juz go nie widzi... xXx Ten post edytował phoenix84 25.05.2008, 19:53:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzyj funkcji w stylu: http://pl2.php.net/manual/pl/function.mb-detect-encoding.php (pewnie iconv też ma taką funkcję, która powinna rozpoznać kodowanie znaków w stringu). Znając kodowanie możesz je zmienić na inne (choćby iconv).
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki za te funkcje... ale nie pomoglo...
wskazala, ze jest to kodowanie: 'ascii'... niestety iconv tez nic z tym nie moze zrobic... bo juz funkcja readdir zwraca ord=63 czyli pytajnik dla kazdego nielacinskiego znaku... jednym slowem klapa... ![]() ![]() ciekawe jak chlopaki z wiki to obeszli... ![]() pozdro i dzieki Phoenix |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
iconv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual miało prawo nie rozpoznać kodowania CP-1250, spróbuj:
Jeśli znowu będzie pusta strona, to włącz sobie wyświetlanie błędów. Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić CP1252 jeśli to angielski system - chociaż nawet nie wiem czy w tym zestawie są polskie znaki ;] Ten post edytował Kicok 27.05.2008, 08:26:32 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
zadne z rozwiazan nie pomoglo... bledy mialem ustawione na wyswietlanie... notice'y wlaczylem i dalej cisza...
btw... nie chce by to zabrzmialo nie milo... ale czy jest tu ktos, komu php odczytuje pliki z polskimi znakami w nazwie? bo sie zaczalem obawiac, ze moze nikomu... a wszyscy chca pomoc ![]() chyba jedynym rozwiazaniem zostanie umieszczenie tych plikow w bazie danych... choc jak sobie wyobraze, ze trzeba to zrobic recznie, bo skryt ich nie zobaczy, to rece opadaja... pozdro Phoenix |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 11:09 |