![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ja Was
![]() Napisałem taki jeden skrypt, który wyświetla mapę województw (a właściwie go gdzieś odnalazłem) Kod if(document.images) { imagemap_default = new Image(); imagemap_default.src = 'gfx/mapka_all.gif'; imagemap_1 = new Image(); imagemap_1.src = 'gfx/mapka_dolnoslaskie.gif'; imagemap_2 = new Image(); imagemap_2.src = 'gfx/mapka_kujawskopomorskie.gif'; imagemap_3 = new Image(); imagemap_3.src = 'gfx/mapka_lodzkie.gif'; imagemap_4 = new Image(); imagemap_4.src = 'gfx/mapka_lubelskie.gif'; imagemap_5 = new Image(); imagemap_5.src = 'gfx/mapka_lubuskie.gif'; imagemap_6 = new Image(); imagemap_6.src = 'gfx/mapka_malopolskie.gif'; imagemap_7 = new Image(); imagemap_7.src = 'gfx/mapka_mazowieckie.gif'; imagemap_8 = new Image(); imagemap_8.src = 'gfx/mapka_opolskie.gif'; imagemap_9 = new Image(); imagemap_9.src = 'gfx/mapka_podkarpackie.gif'; imagemap_10 = new Image(); imagemap_10.src = 'gfx/mapka_podlaskie.gif'; imagemap_11 = new Image(); imagemap_11.src = 'gfx/mapka_pomorskie.gif'; imagemap_12 = new Image(); imagemap_12.src = 'gfx/mapka_slaskie.gif'; imagemap_13 = new Image(); imagemap_13.src = 'gfx/mapka_swietokrzyskie.gif'; imagemap_14 = new Image(); imagemap_14.src = 'gfx/mapka_warminskomazurskie.gif'; imagemap_15 = new Image(); imagemap_15.src = 'gfx/mapka_wielkopolskie.gif'; imagemap_16 = new Image(); imagemap_16.src = 'gfx/mapka_zachodniopomorskie.gif'; } function rollOver(iName,iState) { if(document.images) { if(klik = 1) { document.images[iName].src = eval(imagemap.src); } else { document.images[iName].src = eval(iName + '_' + iState + '.src'); } } } Na samej górze znajdują się polecenia do cachowania obrazków, by nie trzeba było czekać na załadowanie się innych grafik po najeżdżaniu myszką. Na dole jest funkcja, która podmienia cały obrazek, jeśli najedzie się na określony obszar obrazka (całość zrobiona jest w mapie obraków) Funkcja ta uruchamiana jest poleceniami w linku:
Wszystko jest OK, ale ja chciałbym by po kliknięciu na obszar obrazek został już podmieniony na stałe, ale po najechaniu znów na inny obszar i zjechaniu z niego wracał rysunek DO TEGO, CO OSTATNIO ZOSTAŁ KLIKNIĘTY. Próbowałem zrobic to tak, by po najechaniu myszka na obszar obrazek został podmieniony i przypisany do zmiennej previous. Potem dochodziły jeszcze funkcje rozpoznające, czy obszar został kliknięty już, czy nie i w zależności od tego wykonywał różne akcje, ale nic mi nie szło. Nie działa mi to, a z JavaScript za dobry nie jestem. Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu? Z góry dzięki. Pozdrawiam EDIT: dodam jeszcze, że po kliknięciu na obszar nie ładuje się inna strona, bo został tutaj zastosowany AJAX, także nie da się tego rozwiązać w inny sposób, tylko w JS. Ten post edytował Kaloryfer 15.05.2008, 13:07:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:57 |