![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Czy jest opcja dodawania z danego formularza wyników do paru tabel bazy danych jednocześnie. Mamy tabele newsy -> id, tytul, kategoria autor, wstep, rozwiniecie, zrodlo kategorie -> id_kategorii -> nazwa_kategorii Będzie formularz, z którego chciałbym odsyłać dane do tych 2 tabel. pole w formularzu "kategoria" odsylaloby treść do tabeli "newsy", kolumny "kategoria" i do tabeli "kategorie" -> id_kategorii -> nazwa_kategorii. Ogólnie rzecz biorąc, chcę zrobić system newsów, który szuka newsów również po kategoriach (dodatkowo będzie formularz do tworzenia nowej kategorii). Jeśli macie o wiele lepsze pomysły, to oczywiście z miłą chęcią się z nimi zapoznam. Jeśli ktoś byłby tak miły, żeby pomóc... -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eh, skoro masz dwie tabele. W kategoriach tworzysz kategorie. Do newsów zapisujesz informacje o newsie i o id kategori do kolumny kategoria, więc nie wiem czy chodzi ci o coś innegoi
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok więc rozwijam mój problem.
chcę zrobić, aby w newsie był link, który odsyła do kategorii newsów. Jak wiadomo kat newsów może mieć polskie ą ę itd. robię np tabelę: newsy -> id, tytul, kategoria, autor, wstep, rozwiniecie, zrodlo Potrafię odsyłać z rozwinięcia newsa do stronki, gdzie jest cały news. Teraz chciałbym zrobić, aby był aktywny link z podaną nazwą kategorii. Czyli klikam na kat "samochody" i pojawiają się newsy z tej kat (np tytuly newsow będące linkami do całosci newsow). Jak radzisz zdefiniować opcję wyszukiwania newsow z danej kategorii? może być na jednej tabeli. Poproszę o koncepcję. -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A rozumiem, jak np wyswietla ci się news, chcesz np pod tytułem wrzucić nazwe do której kategorii, jest przypisany. A gdy się kliknie na ta kategorię pokaże wszystkie newsy z kategorii np samochody. Czyli możesz to zrobić na zasadzie pobierania danych z dwóch tabel
zapytanie np:
Czyli jeżeli w newsie zapisane jest id kategori np 1 to wyświetli newsy kategorii. A pozniej tylko link i podobne zapytanie tylko że zamiast kategorie.id_kategorii przypisujesz np zmienna id i przez $id=$_GET['id']; pobierasz jej wartość Ten post edytował potreb 15.05.2008, 12:24:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Masz może opcje zrobienia tego specyfiku na jednej tabeli?
-------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:43 |