![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałem zrobić galerię zdjęć. Mam taką oto tabelę w bazie danych: Kod +----+--------------+----------------+---------------+----------+-----------+----------+----------+ | id | name | podpis_pl | podpis_en | grupa_pl | grupa_en | grupa_id | position | +----+--------------+----------------+---------------+----------+-----------+----------+----------+ | 1 | zdjecie1.jpg | ?adne zdj?cie | Pretty photo | grupa 1 | group 1 | 1 | 1 | | 2 | zdjecie2.jpg | ?adne zdj?cie2 | Pretty photo2 | grupa 1 | group 1 | 1 | 2 | | 3 | zdjecie3.jpg | Zdj?cie 3 | Zdj?cie 3_en | aaaaaa | aaaaaa_en | 2 | 1 | | 4 | zdjecie3.jpg | zdjecie3.jpg | Zdj?cie 3_en | aaaaaa | aaaaaa_en | 2 | 2 | +----+--------------+----------------+---------------+----------+-----------+----------+----------+ podpis_pl i podpis_en - to podpis do zdjęcia, które będzie wyświetlane. (po polsku i angielsku) grupa_pl i grupa_en - nazwa grupy, w której będzie zdjęcie (po polsku i angielsku) grupa_id - to id tej grupy, w której będzie zdjęcie (bo grupa będzie rozpoznawana po id) position - będzie układać zdjęcia w odpowiedniej kolejności. I teraz tak: galeria będzie podzielona na różne grupy, w której będą osobne zdjęcia. W powyższym przykładzie zdjęcie o id=1 i id=2 będzie w jednej grupie, a dwa pozostałe w drugiej (spójrzcie na pole grupa_id) Moje pytanie brzmi: jak sformułować zapytanie, by to się tak ułożyło? 2 pętle while zagnieżdżone w sobie nie kolejkują tego... moglibyście mnie jakoś naprowadzić? Będę wdzięczny za pomoc. Ten post edytował Kaloryfer 8.05.2008, 10:57:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
nie wiem czy dobrze rozumiem ale może tak:
Ten post edytował piotrooo89 8.05.2008, 11:01:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale baza danych będzie elastyczna, modyfikowalna i miniuaturki zdjęć mają się ładować na jednej stronie, np.
Kod nazwa grupy 1
zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | nazwa grupy 2 zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | nazwa grupy 3 zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | zdjęcie | |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
no więc wrzucasz do tabelek (div'ów) kazda grupę i ona Ci będzie wyświetlać robisz w pentelce to wszystko.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale nie moge sztywno określać numerów id, muszą one być automatycznie pobierane z bazy, zatem Twoją pętelkę trzeba objąć kolejną, i właśnie tutaj nie wiem jakie zapytanie zrobić
Kod mysql_query('SELECT * FROM GALERIA ASC WHERE= ? ![]() EDIT: Już wiem jak to zrobic:
napisałem to schematycznie, więc nie zwracajcie uwagi na błędy, że nie ma echo itd. Dzięki za pomoc Ten post edytował Kaloryfer 9.05.2008, 11:38:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:00 |