![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WITAM WAS ALL I DZIĘKUJE ŻE PRZYSZLIŚCIE SPRAWDZIĆ CO ZNÓW WYMYŚLIŁEM !
![]() więc wyszukiwarka w php mam zamiar zrobić wyszukiwarke w php nie używając mysql ani innych (tylko proste polcenia ). Problem tkwi w tym że ja sam wiem ja ma działać ta wyszukiwarka tylko czy ona w ogóle będzie działać ![]() <? $fraza(); // słowo wpisane wcześniej z strony w html'u o nazwie fraza $wynik(); //jest to wynik wyszukiwania (1 wynik) - dowolny if ($wynik==*$fraza*); { //jeżeli w wyniku jest %fraza print($wynik); //to wynik zostaje wyświetlony }else{ } ?> oczywiście do tego wchodzi skrypt który wstawia wszystkie wyniki ale ich nie wyświetla na stronie html - wyniki są wydoczne tylko dla serwera nie wiem czy to jest dobry pomysł ale w każdym razie jest ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I co źle napisałem i gdyby ktośpoprawił skrypt bym był bardzo wdzięczny.
Te pytania sa tendencyjne. Czy to jakas podpucha?? Na poczatek sugeruje skorzystac ze zmiennych: Kod <?
$fraza; // słowo wpisane wcześniej z strony w html'u o nazwie fraza $wynik; //jest to wynik wyszukiwania (1 wynik) - dowolny if ($wynik==$fraza); { //jeżeli w wyniku jest %fraza print($wynik); //to wynik zostaje wyświetlony }else{ } ?> -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat I co źle napisałem i gdyby ktośpoprawił skrypt bym był bardzo wdzięczny.
Te pytania sa tendencyjne. Czy to jakas podpucha?? Na poczatek sugeruje skorzystac ze zmiennych: Kod <? $fraza; // słowo wpisane wcześniej z strony w html'u o nazwie fraza $wynik; //jest to wynik wyszukiwania (1 wynik) - dowolny if ($wynik==$fraza); { //jeżeli w wyniku jest %fraza print($wynik); //to wynik zostaje wyświetlony }else{ } ?> Twój przykład poda wynik jeżeli $wynik będzie RÓWNE $fraza, a nie jeżeli w wynik będzie $fraza, ponieważ może zdażyć się tak: $fraza='a'; $wynik='ala ma kota'; i Twój przykład nie wyświetli wyniku ponieważ $wynik!='a';, ale można zrobić tak: Kod <?
$fraza; // słowo wpisane wcześniej z strony w html'u o nazwie fraza $wynik; //jest to wynik wyszukiwania (1 wynik) - dowolny if (eregi($fraza,$wynik); { //jeżeli w wyniku jest %fraza print($wynik); //to wynik zostaje wyświetlony }else{ print("Nie znaleziono!"); } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Toznowu ja !
Nie widze w skrycie różnicy ale w każdym razie jestem wdzięczny a terraz prosze o porawienie całego skrypty czyli : strony z której zostają wysyłane informacje , skrypty wyszukiwający i stronę która zwraca wyniki. według mnie strona powinna wyglądać tak : <html> <body> <form ...> // formularz text imput o nazwie slowo nie będe pisał dalej bo </form>//to oczywiste z a dresem skryptu search.php </body> </html> skrypt wyukiwujący z poprzedniej strony który będzie miał opcje include pliki txt z zawartością $wynik (czy wynik nie powinien nieć opcji switch??) no i strona z drukowanym textem $ wynik |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mac: Faktycznie niezbyt uwaznie przeczytalem posta i stad to zawezenie wyszukiwania - mea culpa
![]() goofy: A co my jestesmy do serwowania tobie gotowych skryptow :?: Rusz glowa :!: -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2002 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat goofy: A co my jestesmy do serwowania tobie gotowych skryptow
:?: Rusz glowa :!: Ja bym powiedział nawet, przeczytaj sobie jakiś kurs, zrób kilka prostych stronek a póżniej się bierz za wszukiwarkę. Cytat skrypt wyukiwujący z poprzedniej strony który będzie miał opcje include pliki txt z zawartością $wynik (czy wynik nie powinien nieć opcji switch??)
no i strona z drukowanym textem $ wynik hehe ![]() -------------------- -------=] Smoke No Dope
Make Your OWN Web [=------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:54 |