![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogłby mnie ktoś oświecić dlaczego nie działa taki kod??:
[php:1:4feab06754]<?php session_start(); //sprawdzenie zmiennej sesji if(session_is_registered("poprawny_uzyt")) { $bd= mysql_pconnect("localhost", "root", "krasnal"); if(!$bd) { echo "Błąd: Połączenie z bazą danych nie powiodło się."; echo" </BODY> </HTML> "; exit; } mysql_select_db("news"); $zapytanie= "insert into news values('$autor', '$temat', '$tresc')"; $rezul= mysql_query($zapytanie); if ($rezul) { echo mysql_affected_rows() . "news zapisany do bazy danych"; } else { echo "użytkownik niezalogowany"; } ?>[/php:1:4feab06754] Wyskakują mi błędy: Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at c:usrapachehttpdhtmlprzetworz_news.php:5) in c:usrapachehttpdhtmlprzetworz_news.php on line 32 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at c:usrapachehttpdhtmlprzetworz_news.php:5) in c:usrapachehttpdhtmlprzetworz_news.php on line 32 A ponadto dane nie chcą się zapisać do bazy danych. ![]() -------------------- YoNo
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
session_start() - powinno byc na samym poczatku dokumentu, u Ciebie jest w 32 linni.
-------------------- (none)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki nobody czytalem o tym w mojej książce ale zapomniałem
![]() ![]() -------------------- YoNo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze masz blad w zapytaniu?
daj zrzuta bazy to sie zobaczy.. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$autor, $temat, $tresc - nie pobierasz tego przypadkiem z formularza i masz wylaczone register globals? Wogle pojawia sie jakis komunikat: news dodany/niedodany?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nobody jak z formulaza to chyba przez POST.. to powinno dzialac..
sprvuj dac $_POST["autro"]; itp... |
|
|
![]()
|
|
To ze z formularza to nie swiadczy od razu ze przesyla poprzez POST. Rownie dobrze moze przesylac GET'em. Napisalem zeby sprawdzil czy nie ma wylaczonych register globals. "to powinno dzialac" - otoz w tym przypadku niekonicznie :wink: .
|
|
|
![]()
|
|
wszystkie zmienne z formularza mam zrobione tak:
[php:1:31400e5d5c]<?php $autor= $HTTP_POST_VARS['AUTOR']; ?>[/php:1:31400e5d5c] -------------------- YoNo
|
|
|
![]()
|
|
Tabele bazy danych to:
newsID - int, auto_increment, undesigned, primary_key, not null data - date, not null autor - char(10), not null temat - char(40), not null $tresc - mediumtext, not null a więc czy to zapoytanie jest złe?? [php:1:06df25de85]<?php $zapytanie= "insert into news values('$autor', '$temat', '$tresc')"; ?>[/php:1:06df25de85] A może połączenie źle nawiązuje , korzystam do testów z krasnala, a jest tam nazwa użytkownika : root a haslo :krasnal - bo ja korzystam z niego testowo i włączam go kiedy mi potrzeba -------------------- YoNo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinno byc
[php:1:a41fc4cf60]<?php $zapytanie = "insert into news values(NULL, '$data', '$autor', '$temat', '$tresc')"; ?>[/php:1:a41fc4cf60] trzeba podawac wszystko -------------------- Warsztat: Apache 1.3.26 | PHP 4.2.3 | MySQL 3.23.52-nt
GG: 6703766 Tlen: bb-baczek@tlen.pl |
|
|
![]()
|
|
dzieki baczek!
-------------------- YoNo
|
|
|
![]()
|
|
baczek dzieki Tobie zrozumiałem do końca bazy danych:) Jest to całkiem proste:)
-------------------- YoNo
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Jest to całkiem proste:)
Jak i umiejetnosc edytowania postow ![]() -------------------- (none)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat powinno byc
[php:1:146dabb3c9]<?php $zapytanie = "insert into news values(NULL, '$data', '$autor', '$temat', '$tresc')"; ?>[/php:1:146dabb3c9] trzeba podawac wszystko to jest oki, ale dobrze uczyc sie od poczatku prawidlowego "technicznie" insertowania do bazy ... tzn [sql:1:146dabb3c9] insert into news(data,autor,temat,tresc) values('$data', '$autor', '$temat', '$tresc') [/sql:1:146dabb3c9] unikniesz dzieki temu taskiech bledow jak predzej, no i nie bedzie problemu z zmiana ilosci pol podczas dzialania juz skryptu. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 19:16 |