![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ,
mama taki problem , mam skrypt który za zadanie ma umieścić dane z pliku csv do bazy mssql , + dodatkowe dane z formularza , wcześniej na lokallhoście mi to działało a na serwerze już nie , podczas wysyłania pliku mam takie dwa komunikaty: Notice: Use of undefined constant tmp_name - assumed 'tmp_name' in C:\Inetpub\wwwroot\bazy\upad\upbaz.php on line 13 Notice: Undefined index: plik in C:\Inetpub\wwwroot\bazy\upad\upbaz.php on line 13 i echo: nie znaleziono pliku. a to to kawałek kodu z 13 linią w m oim skrypcie:
co robie nie tak?. dzięki jak zwykle za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brakuje Ci uszów
![]()
Ten post edytował revyag 22.04.2008, 10:13:32 -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:-)
tak rzeczywiście , ale pozostał jeszcze jeden z tych błędów , nadal mam: Notice: Undefined index: plik in C:\Inetpub\wwwroot\Echo\bazy\upad\upbaz.php on line 13 echo: nie znaleziono pliku :-( Ten post edytował kozioł 22.04.2008, 10:21:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pole input file w formularzu inaczej się nazywa. Ty masz 'plik'. Zobacz w formularzu jakie jest name i wstaw do skryptu.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
miałem mały błąd w skrypcie , poprawiłęm , teraz błędy z php sie nie wyświetlają , tylko mam komunikat echo:
że nie odnaleziono pliku: phpinfo zwaraca mi takie coś: Variable: _FILES["plik"] Values: Array ( [name] =>TEST.csv [type] => application/vnd.ms-excel [tmp_name] => C:\WINDOWS\TEMP\php1B87.tmp [error] => 0 [size] => 173 ) |
|
|
![]()
|
|
Uploadu tak się nie robi.
I zapoznaj się dokładnie z manualem. http://pl2.php.net/manual/pl/features.file-upload.php -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
ale mi nie chodzi aby cały plik umieścić na serwerze , tylko dwie kolumny które zawiera ten plik mają się znaleźć w bazie mssql
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby jakkolwiek operować na pliku (nawet jeśli docelowo wybierzesz dwie kolumny) to musisz mieć do niego dostęp.
Co za tym idzie najpierw musisz je sobie gdzieś zapisać (uploadować). |
|
|
![]()
|
|
sprawa jest dla mnie dziwna ,
więc tak ,jak wysyłam formularz z plikiem , to wyskakuje komunikat że pliku nie odnaleziono , i jak odświeżę tę stronę , to wszystkie dane jakie chciałem ładują się do bazy , czemu tak sie robi ? już nie wiem co mam robić , muszę dwa razy odświeżyć stronę z komu nikatem "nie znaleziono pliku" , i dopiero po tym dane się zapisują , komunikat o ilości zapisanych wierszy sie nie pojawia może ktoś zobaczy jakiś błąd w tym kodzie , podaje praktycznie cały kod który odpowiada za insert danychy do bazy
to jeszcze raz ja , moze ktoś zerknie na to wszystko , był bym bardzo wdzięczny , nie wiem gdzie lezy problem , otóż doszedłem do tego że na lokallhoście nie ma problemu z komunikatem "pliku nie znaleziono"(ten sam skrypt) , a jak korzystam z bazy danych oraz serwera stron na serwerze właśnie ten komunikat występuje , i jak odswieżę skrypt odpowiedzialny za insert do bazy , czasami wystarczy raz, czasami 3 , to dane się zapisuja. coś jest nie tak z tym tempem chyba bo ja takiego TEMP-a na swoim komputerze nie mam ,czyli to jest TEM gdzieś na maszynie admina , czy można to jakoś obejść? Witam mam takie pytanie czy można zmienić ścieżkę , [tmp_name] , jak robię upload danych z pliku csv do tabeli to domyślnie mi się ona podstawia C:\WINDOWS\TEMP\php1C5A.tmp , czy mogę wybrać aby robione było to lokalnie na maszynie a nie na serwerze w jakimś innym katalogu, ? dzięki Ten post edytował kozioł 22.04.2008, 16:39:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:47 |