![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak nazwać ten temat, problem jest taki. Mam kod na stronie:
Kod <?php // łącznie z bazą bla, bla, bla;p $query = "SELECT * FROM `tabela`"; $res = mysql_query($query); while($read = mysql_fetch_array($res)) { // cos wyswietlamy if($_GET['id'] == $read['id']) { // cos wykonujemy np: usun($read['id']); } } ?> W tym przypadku po wywołaniu strony np. index.php?id=1 przeglądarka musi pamiętać czy w obiegu pętli istniał taki warunek (if). Lecz po próbie wejścia na stronę z tym kodem firefox wypisuje błąd "Nieprawidłowe przekierowanie. Problem ten może się pojawić w wyniku zablokowania lub odrzucenia ciasteczek.", a IE zamula się i wieczność próbuje załadować stronkę, na Operze nie sprawdzałem bo nie chce mi się narazie instalować. Testuje to u siebie na komputerze mam PHP5. Nie jestem pewien, ale dawniej gdy miałem jeszcze starsza wersje PHP4 to to działało. Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To cały kod? Bo nie widze w nim błędu. Jesli to nie jest cały kod, to wrzuć cały.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to wyciągnięty fragment kodu, w którym jest problem, ponieważ gdy usunę/za komentuje linijki:
Kod if($_GET['id'] == $read['id']) { // cos wykonujemy np: usun($read['id']); } To strona się ładuje... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie umieść też źródło funkcji usun().
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, to teraz poco usuwasz $read['id'] jak ono jest w pętli i za nastepnym przejściem pętli się nadpisze?
![]() EDIT: Dziwnie mi się skojarzyło usun z unset. Pokaz funkcje usun jak powiedział kolega wyżej. Ten post edytował bim2 20.04.2008, 18:30:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@l0ud:
funkcja usun() usuwa tylko rekord z tabeli o podanym w argumencie id. @bim2: Dzięki wykonaniu tego kodu użytkownik będzie mógł wywołać tylko te strony (czyli funkcje usun()) na które pętla stworzy warunek. Czyli jeśli $read['id'] za pierwszym razem będzie 1, a potem 3. to będzie mógł wywołać stronę index.php?id=1 lub index.php?id=3 czyli usunąć rekord 1 lub 3, a np 2 czy 7 już nie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej proszę o źródło funkcji usun(), skoro przy jej użyciu występuje błąd
![]() btw, Cytat Czyli jeśli $read['id'] za pierwszym razem będzie 1, a potem 3. to będzie mógł wywołać stronę index.php?id=1 lub index.php?id=3 czyli usunąć rekord 1 lub 3, a np 2 czy 7 już nie. a nie lepiej po prostu:
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po
Jest skok to strony "./index.php?load=msg" i nic innego dale się nie wykonuje. W skrócie wchodzi raz do funkcji wykonuje to co jest przed header i ładuje następną stronę. Chyba, że o to Tobie chodziło. Sprawdź dokładnie gdzie wędruje strona i zobacz czy tam nie ma błędów. Ten post edytował sniezny_wilk 20.04.2008, 19:00:01 -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Faktycznie po za komentowaniu linijki header("Location: ./index.php?load=msg"); strona się ładuje, lecz chodzi mi tutaj o to, że użytkownik jest na stronie index.php?load=msg klika w linka np. index.php?id=1 skrypt usuwa rekord i ma powrócić do tej strony czyli to header("Location: ./index.php?load=msg");
Ten post edytował Predator446 20.04.2008, 19:03:58 |
|
|
![]()
|
|
header() przenies poza while, czyli usun go z funkcji a daj po usun($read['id']) }
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Usunąłem header() w ogóle i skrypt i tak robi co ma robić
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:15 |