![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak próbuje wywołac file_exists(URL) to mi zawsze wywala, że plik nie istnieje, nawet jeśli rzeczywiście znajduje się pod tym URL. Natomiast file_get_contents(URL) zachowuje się już normalnie. I teraz mam problem, bo nie wiem jak sprawdzic czy podany plik istnieje bez file_exists()
Powód edycji: dodałem odpowiedni tag // Piniek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2006 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj
Nie wiem ktorej wersji php uzywasz, i jak odwolujesz sie do f-get-c, ale ta funkcja moze uzywac w Twoim wypadku include_path'a. Wiecej info w manualu odnosnie sposobu dzialania tych funkcji. Ten post edytował xbitdesigns 2.04.2008, 03:54:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystam z php 5. Wcześniej nie miałem tego problemu, dopiero po ponownej instalacji i zmianie serwera na Apache, coś takiego mi sie porobiło.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Moze powiem cos glupiego a to nie zalezy od allow_url czy cos takiego??
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Tak, ale gdybym ustawił allow_url na off to wtedy get_file_contents też by nie chodziło. Allow_url mam ustawione na on.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
File_exists działa podobnie do fopen - zupełnie inaczej działa file_get_contents - wczytuje plik do stringa, jeśli jest udostępniony na serwerze, niezaleznie od ustawień serwera, na którym plik się znajduje i praw tego pliku. Natomiast z fopen i file_exists jest inaczej - wystarczy, że włączono SAFE MODE i już file_exists nie zadziała - jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
File_exists działa podobnie do fopen - zupełnie inaczej działa file_get_contents - wczytuje plik do stringa, jeśli jest udostępniony na serwerze, niezaleznie od ustawień serwera, na którym plik się znajduje i praw tego pliku. Natomiast z fopen i file_exists jest inaczej - wystarczy, że włączono SAFE MODE i już file_exists nie zadziała - jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi. bzdura, poprostu przy pomocy file_exists() nie mozna sprawdzac zdalnych plikow (mysle ze o to chodzi;lo autorowi tematu) -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
No jak nie można, przed reinstalacją serwera bardzo ładnie chodziło, a teraz nie chce. Może znacie jakąś metodę jak sprawdzić czy dany plik istnieje na zdalnym serwerze?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jak nie można, przed reinstalacją serwera bardzo ładnie chodziło, a teraz nie chce. Może znacie jakąś metodę jak sprawdzić czy dany plik istnieje na zdalnym serwerze? no to ty chyba sprawdzałeś zdalny serwer bo myślałeś że ma IP 127.0.0.1, a sprawdzic czy plik istnieje na zdalny serwerze mozesz za pomoca fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub fsockopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Przenoszę na Przedszkole.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Masz link do podobnego tematu może Ci się przydać tam też jest sprawdzanie czy plik istnieje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Czasem przydaje się czytać komentarze do funkcji...
file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -> http://pl2.php.net/manual/pl/function.file-exists.php#59986 ... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dzieki erix już działa, pyro to był zdalny serwer, nie localhost
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 02:50 |